Край на пролетните температури, на които едни се радваха, а други – не още от коледно-новогодишните празници. Още от днес започна да се усеща захлаждане, а през следващата седмица ще видим и истинска зима, прогнозират синоптиците.

Тази нощ и в първия ден от уикенда (8 януари) ще бъде предимно облачно. В източната половина от страната ще превалява слаб дъжд, а до сутринта на места в Лудогорието ще има условия и за поледици. В Северозападна България ще превалява дъжд, а на места не е изключен и сняг. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България - умерен, вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 1 и 6 градуса, в София - около 3. Максималните температури ще са от 3-4 градуса - в северозападните райони, до 9-10 градуса - на отделни места в Южна България. Подобна ще е ситуацията и в неделя (9 януари). Това сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Над Черноморието ще бъде облачно и с превалявания от дъжд. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат 7-10 градуса. Температурата на морската вода е 8-10 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. В планините ще бъде облачно, а по върховете ще е мъгливо. На много места ще превалява слаб сняг, под около 1300 метра - слаб дъжд. Ще духа умерен и силен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 3, на 2000 метра - около минус 2 градуса.

iStock/Getty Images

Задава се, обаче, нормализиране на температурите като за месец януари, това заяви пред NOVA климатологът Симеон Матев.

Още на 10-11 януари се очаква да се формира средиземноморски циклон, чиято валежна зона ще засегне и нашата страна.

Очакванията съм момента са да вали повече в южните и източните райони на България.

В сряда (12 януари) вероятно ще завали сняг вече навсякъде, но не се очаква по-дебела снежна покривка от 5-10 см.

iStock/Getty Images

С понижението на температурите още в понеделник по високите западни полета и в Северна България дъждът ще премине в сняг. Във вторник (11 януари) очакванията са за още сняг. Не се очакват много ниски температури.

Към края на това десетдневие - около 18-20 януари, очакваме ново повишение на температурите.

iStock/Getty Images