Край на професията социално слаб
Край на професията социално слаб / netinfo

17 642 ма са безработните, които от януари следващата година няма да получават социални помощи, съобщи министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.

1222-ма пък са тези, които категорично са отказали да се включат в предлаганите им образователни или квалификационни курсове или предлагана работа, заради което регистрацията им като безработни се прекратява и ще отпаднат от месечното социално подпомагане.

5632-ма души, които трябваше да отпаднат от системата за социално подпомагане от началото на следващата година са намерили реализация на трудовия пазар, чрез мерките, предлагани от социалното министерство, съобщи Масларова. Те са се включили в национални или регионални програми за ограмотяване, професионално обучение или заетост, в курсове за професионално обучение, в различни насърчителни мерки или вече се реализират на първичния пазар на труда.

От средата на миналата година вече действат мерките на социалното министерство, по кампанията „Не, на професията социално слаб”. Най-много безработни, с предстоящо от началото на следващата година отпадане от социалното подпомагане са регистрирани в службите по заетостта в Пловдив- 4288, Монтана- 2698 и Ловеч- 2239.

За намаляване на броя на тези, които през следващата година ще отпаднат от социално подпомагане, Агенцията по заетостта е предприела конкретни мерки за реализацията им. В индивидуалния план на всеки от тях е предвидена поне една от възможностите за тяхната реализация на пазара на труда.

От социалното министерство разпространиха и списък с имената на част от тези безработни, които категорично са отказали да се включат в каквито и да било подобни мерки и поради изтичащия срок от 6 месеца през които са получавали социални помощи ще отпаднат от подпомагането.