Към настоящия час, 21 часа, всички избирателни комисии в избирателните секции са приключили своята работа, така че изборният ден е приключен. Това каза председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова по време на заседание на комисията.

Припомняме, че избирателната активност на втория тур на местните избори в София към 19.00 часа беше 33,4%, според данните от exit poll на агенция „Галъп” по поръчка на NOVA.

Към 19 часа в Пловдив правото си на глас бяха упражнили 22,7% от избирателите.

По-висока избирателна активност имаше в Благоевград – 40,2%. А във Варна пък 30,5% от имащите право на вот бяха гласували


Ето как протече изборният ден в страната:

enlightenedБлагоевград

Изборният ден в община Благоевград приключи в 20:20 часа, каза пред журналисти председателят на Общинската избирателна комисия в Благоевград Мартин Бусаров. Данните показват, че избирателната активност в края на изборния ден е 33,31 процента. Правото си на глас на балотажа за избор на кмет на общината са упражнили 27 367 избиратели. На първи тур на местните избори избирателната активност е била 57,07 на сто, показва справка на сайта на Централната избирателна комисия. 

В община Благоевград балотажът бе между кандидата на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ Методи Байкушев и независимия кандидат за кмет, издигнат от инициативен комитет, Илко Стоянов. 

enlightenedВарна

Във Варна 30,5% от имащите право на вот бяха гласували към 18 часа, според данните на "Галъп". Към 16 часа, според данни на ЦИК избирателната активността във Варна е била 20,28%.

Към 11 часа е била 5,17%, според данни на ЦИК

избори гласуване бюлетини
БГНЕС


enlightenedВелико Търново

Без сериозни инциденти приключи изборният ден за втория тур на местните избори във Великотърновска област, съобщиха от Областната дирекция на полицията във Велико Търново.

Към 20:20 ч. изборният процес във всички 312 секции на територията на ОДМВР – Велико Търново приключи. Балотажи имаше в община Велико Търново, в община
Горна Оряховица, в община Павликени, в община Лясковец и в община Елена.

Няма данни за възникнали сериозни инциденти, уточниха от областната дирекция на полицията. Създадена е необходимата организация за охрана при транспортирането на книжата и материалите до Общинските избирателни комисии.

Избирателната активност в община Велико Търново към 16:00 часа беше 22,34%, според данни на ЦИК.


enlightenedВидин

Денят на балотажа е преминал спокойно в област Видин. Във всички секции в региона гласуването е приключило. Създадена е необходимата организация за полицейска охрана при транспортирането на изборните книжа и материали от секционните избирателни комисии до общинските избирателни комисии, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Видин.

След постъпили искания от граждани през деня на втория тур на местните избори служителите от сектор "Български документи за самоличност" на видинската дирекция са издали пет удостоверения за гласуване, уточниха от полицията.

enlightenedГаброво

Официално приключи изборният ден в общините на област Габрово – Габрово, Севлиево и Трявна. Това потвърдиха за БТА Общинските избирателни комисии.  

Избирателните активности към 16:00 ч. бяха съответно за Габрово – 18,35 на сто, за Севлиево – 23,52 на сто, за Трявна – 27,87 на сто.
enlightenedДобрич

С решение на Общинска избирателна комисия - Добрич (ОИК) изборният ден в общината приключи в 20:15 часа. Без жалби и сигнали към ОИК завърши вторият тур на местните избори в Добрич. 

Правото си на глас са упражнили 18 056 избиратели, което е 24,32 процента. 

Избор между двама кандидати имаха днес жителите на Добрич. Право на глас според секционните списъци имаха 74 285 избиратели. Те гласуваха в 129 секции, като в 124 с машини. Една подвижна секционна комисия имаше на територията на общината, както и една в Многопрофилната болница за активно лечение и още една в Дома за стари хора. В две от секционните комисии са дефектирали машините. 

местни избори 2023
БГНЕС


enlightenedКюстендил

Приключи изборният ден в община Кюстендил, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Денят е преминал без напражение, в спокойна обстановка и без сериозни сигнали.

Няма данни за избирателната активност в общината към края на деня, към 16:00 часа тя беше 32,43 процента.

Броят на избирателите в Кюстендил по данни на Областната администрация е 50 703.

enlightenedЛовеч

Изборният ден в Ловешка област приключи нормално. Всички СИК вече са затворени за гласуване, съобщиха от Общинските избирателни комисии (ОИК).

Днешният ден е преминал спокойно, без сериозни нарушения на изборния процес.

В община Ловеч избирателната активност към 20:00 часа е 36,65 процента, или своя вот са дали 14 537 избиратели. В сравнение с първи тур по-малко гласоподаватели са упражнили правото си на глас, като тогава са били 17 532, или 44,19 на сто.

В областта общински кмет избираха жителите на общините Ловеч и Тетевен. Втори тур имаше в още 20 малки населени места в седем общини.

В общинските избирателни комисии в Ловеч и Тетевен в изборния ден са постъпили общо пет сигнала, които са оставени без уважение, тъй като комисиите са ги определили за неоснователни.
enlightenedПазарджик

Изборният процес във всички избирателни секции, в които се провеждат балотажи на територията на област Пазарджик, приключи. Няма данни за възникнали тежки престъпления, нарушаване на обществения ред или сериозни инциденти. Това съобщи говорителят на Областната дирекция (ОД) на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов.

Създадена е необходимата организация за охрана при транспортирането на изборните материали от секционните избирателни комисии до общинските избирателни комисии, а от там - и до Централната избирателна комисия в столицата. 

За времето от 31 октомври до днес звената "Български документи за самоличност" в ОДМВР-Пазарджик и районните управления са издали общо 18 удостоверения за гласуване, в днешния ден са издадени четири от тях .

enlightenedПлевен

Без сериозни инциденти премина изборният ден в област Плевен. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Плевен. 

Изборният процес във всички 288 секции на територията на областта приключи, добавят от полицията.

Създадена е необходимата организация за охрана при транспортирането на книжата и материалите до Общинските избирателни комисии.

Звената "Български документи за самоличност" са издали за периода от 31 октомври до 5 ноември 32 удостоверения за гласуване, а днес – в изборния ден - 20.


enlightenedПловдив

Във всички общини в Пловдивска област, където се провеждаше втори тур на изборите за кмет, изборният ден е приключил. Това съобщиха от Областната администрация. Балотажи се проведоха в 12 от 18-те общини.

Избори за кмет на община имаше в Асеновград, Брезово, Калояново, Карлово, "Марица", Перущица, Пловдив, Садово, Сопот, Стамболийски, Съединение и Хисаря.

Към 18 часа в Пловдив правото си на глас бяха упражнили 22,7% от избирателите според агенция "Галъп".
enlightenedРазград

Общо 11 сигнала за изборни нарушения са получени в Областната дирекция на МВР в Разград през днешния ден, съобщи говорителят на ведомството Илияна Георгиева. Съставени са пет предупредителни протокола. Материалите по отработените сигнали са изпратени по компетентност в прокуратурата. Образувани са три досъдебни производства.

Изборният процес във всички 74 секции на територията на област Разград приключи. Няма данни за възникнали сериозни инциденти. Създадена е необходимата организация за охрана при транспортирането на книжата и материалите от изборите до съответните Общински избирателни комисии, посочват от Областната дирекция на МВР.

В община Разград до 16:00 ч. своя глас на балотажа бяха дали 11 493 избиратели.

enlightenedРусе

Без проблеми премина и завърши вторият тур на изборите в Русенско. Не са получавани сигнали за възникнали сериозни инциденти, не са констатирани нарушения, свързани с охраната или пожарната и аварийна безопасност в местата за гласуване, съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева. 

Избирателната активност в община Русе към 19:00 часа беше 25,8% според данните на "Галъп". В общо 203 секции можеше да се гласува и с машина.

enlightenedСилистра

Изборният ден на балотажа в община Силистра приключи с 38,6 процента избирателна активност, съобщиха за БТА от Общинската избирателна комисия.
 
Своя глас в местните избори са упражнили 16 692 избиратели от общо имащите право 43 227. На първия тур преди седмица избирателната активност в общината в края на изборния ден бе 43,9 на сто, сочи справка на официалната страница на Централната избирателна комисия.

Жителите на общината гласуваха в 94 секции. От тях две бяха подвижни. В 78 от секциите можеше да се гласува с машина.
enlightenedСливен
Изборният процес приключи във всички секции на територията на област Сливен, където се провежда втори тур за избор на кмет, съобщиха от пресцентъра на областната полиция.
Създадена е необходимата организация за транспортиране на книжата и материалите до ОИК и ЦИК.

В община Сливен денят приключи с 31,71% избирателна активност, съобщи говорителят на Общинската избирателна комисия Тодор Тодоров. Гласували са 31 395 души. На първия тур в община Сливен гласуваха 37 468 избиратели, като избирателната активност към края на деня беше 37,85%.

Той посочи, че изборният процес е преминал нормално, без сериозни нарушения. Само една машина в градска секция е дефектирала и гласуването е било с хартиени бюлетини.

В срок приключиха работа и всички изборни секции в община Твърдица, съобщиха за БТА от Общинската избирателна комисия. Избирателната активност към края на деня е 42,72% , гласували са 4 658 души. На първия тур активността беше по-висока -  46,13% с 5027 гласували. Изборният процес е преминал нормално, през деня е постъпила една жалба.

Звената „Български документи за самоличност” са издали 28 удостоверения за периода  от 31 октомври до 5 ноември, съобщават още от областната полиция в Сливен.

местни избори гласуване София
БГНЕС


enlightenedСмолян

Край на изборния ден е обявен във всички секции в община Смолян, съобщиха от ОИК - Смолян. Вотът за кмет на Смолян приключи при избирателна активност от 40,51 процента. Делът на гласувалите на първия тур в общината е с над 8 процентни пункта по-висок.

enlightenedСофия

Изборният процес във всички 1639 секции на територията на Столичната дирекция на вътрешните работи приключи. Няма данни за възникнали инциденти, съобщиха от МВР.

Създадена е необходимата организация за охрана при транспортирането на книжата и материалите от изборите до РИК, допълват от институцията.

БТА припомня, че по данни на МВР, в деня на балотажа, към 18:30 часа, са получени общо 301 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.


enlightenedХасково

Приключи изборният ден в община Хасково, съобщи  председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Добромир Якимов. Пред никоя от 152-те секции не е имало избиратели и те вече са затворени, а членовете им започват броенето на резултатите.

В ОИК за целия ден има една постъпила жалба, която е изпратена по компетентност на ЦИК. Днешният процес бе учудващо спокоен, коментира Якимов. Само една машина от общо 136 по време на вота даде непоправима грешка и в секция № 70 бе преминато към гласуване с хартиени бюлетини. В други осем секции устройствата започнали да разпечатват невалидни разписки, за които ще бъде съставен отделен протокол, но работата с тях продължи, тъй като техническите проблеми бяха отстранени, припомни Якимов.

Към 16:00 часа избирателната активност в общината бе 26,28 %, като 75 951 гласоподаватели имаха право да отидат до урните. 

Жителите на общината избират и кметове в седем населени места на общината.

enlightenedШумен

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Шумен обяви край на изборния ден при избирателна активност от около 28,7 процента. Правото си на вот днес упражниха 22 243 избиратели, съобщи за БТА говорителят на ОИК в областния град Дилян Нанев. 

Избирателната активност е по-ниска спрямо първия тур преди седмица, когато беше 33,83 процента, показва справка в сайта на ОИК - Шумен.

Изборният ден в общината днес премина в спокойна обстановка. Комисията взе решение за преминаване към гласуване с хартиени бюлетини в две секции, поради проблем с машините, който не можеше да бъде отстранен, отбеляза Нанев.

В община Шумен днес можеха да упражнят правото си на вот около 77 400 избиратели, в общо 131 секции, включително в четири подвижни, както и в ареста, в Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен, и в психиатричната болница в с. Царев брод. В 108 от секциите може да се гласува и с машина, освен с хартиена бюлетина, припомни Нанев. 

Жителите на община Шумен днес избираха на балотаж кмет на най-голямата от десетте община в областта между кандидата за кмет на „БСП за България“ проф. Христо Христов и на ГЕРБ проф. Георги Колев.


enlightenedСтара Загора

Изборният процес във всички 156 секции на територията на област Стара Загора приключи.

Няма данни за възникнали сериозни инциденти. Създадена е необходимата организация за охрана при транспортирането на книжата и материалите от изборите до Общинската избирателна комисия

Звената „Български документи за самоличност“ на територията на ОДМВР-Стара Загора в седмицата преди втория тур са издали общо 16 удостоверения, от които 10 са издадени в днешния ден.

Общо 16 сигнала за нарушения на изборното законодателство са постъпили днес, започнато е едно досъдебно производство за нарушение на изборното законодателство.
 
БТА, NOVA