Разпадането на сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще доведе президентът Румен Радев на власт. Това заяви в ефира на „Здравей, България по NOVA Иван Костов, министър-председател в периода 1997 - 2001 г.

„Той направи безобразия през годините. Ще се върне всичко с много по-голяма сила. В този смисъл предпазната защита може да ни изглежда солидна на много хора. Може да изглежда съмнителна", каза той.

Борисов: Сглобката за мен не съществува, ГЕРБ ще реши дали да продължим да работим заедно

За местния вот


„Аз ще гласувам. Призовавам хората от демократичната общност да гласуват. Ние сме демократи, когато правим трудни избори, а не когато правим лесни. Лесни избори всеки може да направи. За част от демократичната общност ще бъде труден избор. За мен това, че трябва да отида да гласувам, е категорично. Няма как да се отметна. Защото в този момент не можем да избягаме от собствените си отговорности като граждани. Трябва да гласуваме. "Не подкрепям никого" не е вот в този момент, защото това е един вид замаскиране", поясни той.

Лекари без граници: Повече от 20 000 ранени все още се намират в ивицата Газа

За конфликта между „Хамас” и Израел


„В Европа и Близкия изток се разраства криза с размерите на тази в годините преди Първата световна война. Българските власти не се ориентират в тази криза, която създаде войната, която започна „Хамас”. Те се взряха само в рисковете от бежанската вълна, която е малко вероятно да се случи. Всъщност, големият риск от това, което се случва, трябва да се вижда на фона на руската хибридна агресия срещу всички западно-европейски страни. Тя причини криза навсякъде, противопоставяйки различни общности вътре в европейските общества. „Хамас” създаде нова линия на разделение. Този път изправяйки големи мюсюлмански общности, каквито има във Франция, Германия срещу другите части на западните общества и срещу правителствата. Това крие риск да се разпалят огнища на насилие, безредици и терористични атаки, но в по-големи мащаби”, обясни Костов. Според него у нас определението „хибридна война” остава неизяснено.

„Тя е война за умовете и сърцата на хората. Тя се води през промяна на техните възприятия, през лъжливи новини. Целта й е да промени убежденията на хората, да ги насочи срещу базови ценности”, поясни той.

За скандала около машинното гласуване

„Искам да виждам в това неспособност на ГЕРБ да прочете или да се ориентира в тази сложна ситуация. Техни хора създадоха провокацията на ДАНС, след това създадоха този ажиотаж в Председателския съвет на НС. След това се стигна до ЦИК, която взе решение с което наруши закона и ни отне избирателни права. Посегна се на декорацията на изборния процес у нас. Обработва се общественото мнение през възприятието на хората, за да се създаде у тях убеждение срещу европейското ни единство и всичките ни ценности. Това нещо ражда изтласкването на върха на държавата на хора, които не им е там мястото”, смята бившият премиер.
NOVA