Костов поиска дясна коалиция за изборите
Костов поиска дясна коалиция за изборите / снимка: БГНЕС

Лидерът на ДСБ Иван Костов поиска мандат от Националното събрание на партията за създаване на дясна изборна коалиция, която да участва в управлението на страната. В Университета за архитектура, строителство и геодезия в София се провежда Петото Национално събрание на тъмносините.

Иван Костов припомни, че на предишното Национално събрание се е взело решение за търсене на реформаторска алтернатива за управление на страната от партиите членки на ЕНП. По думите на Костов този политически курс е обединил голямото мнозинство от членовете и симпатизантите на ДСБ. Той породи вътрешна дискусия, но не беше предложена друга политика, посочи Костов. 

Не бива да допускаме да говорят от наше име тези, които мислят, че ДСБ е мъртва кауза, категоричен беше лидерът на тъмносините. Събранието се провежда в отсъствието на т. нар. вътрешна опозиция в партията в лицето на депутатите Николай Михайлов, Нено Димов и Антонела Понева.
Иван Костов заяви, че пред ДСБ стоят две възможности – или да отворят честно врати за дясна изборна коалиция или за нов мандат на БСП и ДПС. По думите му шансът на управляващите бил в разпокъсаната дясна опозиция, която изглеждала неубедително заради личните дрязги и неприязън. Сега трябва да сме готови да загърбим своите сметки, апелира Костов.

Иван Костов поиска ДСБ да е гарант в бъдеща дясна коалиция и не скри различията с ГЕРБ. Те нямали еднозначни линии на отрицателно отношение към тоталитарните режими. За тъмносините било недопустимо техен бъдещ политически партньор да приема целите на т.нар. "Възродителен процес", но Иван Костов не затръшна тотално вратата за разговори с партията на Бойко Борисов.

Бившият премиер начерта бъдещите цели и действия на ДСБ: Да бъде отстранена мафията и олигархията от властта, БСП, ДПС и НДСВ да бъдат изпратени в опозиция. Партията ще съблюдава безкомпромисно етническата толерантност и ще работи за разрушаване на гетото, в което Доган и компания държат българските турци.