Няма реекспорт и причините за недостиг на лекарства са логистични и производствени, както и увеличеното потребление. Има двойно повишение на купуването на антибиотици за деца през декември 2022 г. в сравнение с 2021 г. и 10 пъти повече от 2020 г. Липсват масови антибиотици както за деца, така и за възрастни, както и противогрипни средства. Това каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов по NOVA NEWS.

Според него липсват складове. "Някои антибиотични суспензии ще изчезнат в следващите дни, защото в част от дистрибуторите вече ги няма. У нас бяха внесени извънредно инсулин, будезонид и вентолин. В цяла Европа сиропните форми на парацетамакс и ибупрофен липсват. Причините са логистични и производствени проблеми в половината от случаите. Освен да се заменят, няма какво да се направи", смята той.

След сигналите за недостиг: Доставят извънредно важни лекарства

По думите му дистрибуторите трябва да заявят по-рано по-големи количества, но това не е направено. "Лошото е когато основни антибиотици ги няма на пазара, той става като домино. Замествайки го, другите медикаменти също се изчерпват. Ще се обострят нещата с антибиотиците заради увеличаване на заболеваемостта", прогнозира Костов.

Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства опроверга твърдението, че липсва масов антибиотик. Те твърдят, че няма сигнали за липса на инсулин, но признават, че в САЩ също има недостиг на лекарства заради логистични проблеми, а не заради паралелната търговия. 

Целия разговор гледайте във видеото.