Костов иска Станишев да обяснява за спрените европари в НС
Костов иска Станишев да обяснява за спрените европари в НС / снимка: Sofia Photo Agency

Следващата седмица НС ще изслуша премиера Сергей Станишев за мерките, които ще предприеме кабинетът във връзка със спрените пари по програмите ФАР, ИСПА и САПАРД.

Лидерът на ДСБ Иван Костов поиска това изслушване на премиера, като се позова на правилника за работа на парламента, в който било записано, че на всеки шест месеца министър-председателят трябва да се отчита в Народното събрание за свършеното от България като страна член на ЕС. Вече повече от година това правило не се спазва, алармира Костов.

Председателят на парламента Георги Пирински обясни, че има основание в искането на тъмносините и предвид редовното пролетно заседание на Европейския съвет на 13 и 14 март насрочи изслушването на министър-председателя за следващата седмица.

По рано мнозинството отхвърли искането на ОДС в пленарната зла да бъде изслушан вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин във връзка с разширяването на НАТО.

Четин Казак от ДПС се изказа във връзка с начина на водене на пленарно заседание и допускането на трибуната на избраници, необлечени както трябва, визирайки независимия Минчо Христов, който днес е по пуловер.

Председателят Георги Пирински призова колегите си да се вслушат в тази забележка на Четин Казак.