Костов: Досието на Гоце вероятно е олекнало
Костов: Досието на Гоце вероятно е олекнало / netinfo

Знаех за папката Гоце още през 1997 година, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в предаването „Пропаганда” на Дарик радио.

Лидерът на Демократи за силна България Иван Костов предложи папките на хората, които заемат ключови места в обществото, да се отворят преди президентските избори и да се покаже кой е работил за Държавна сигурност.

В“Пропаганда” на Дарик Иван Костов посочи, че единствена възможна атака на ДСБ е била президентът Първанов да каже дали е агент Гоце, а не от партия Демократи за силна България да казват това.

Лидерът на ДСБ потвърди възможността някои папки да си били извадени, снимани и унищожени, както и десен човек да е направил това снимане, като отказа обаче да назове конкретно име.

През 1997 г. имаше едно колебание в мнозинството, дали да обявява резултатите от работата на Комисията Бонев, или да изчака решение на Конституционния съд по закона. Надделя мнението да се изчака решението на Конституционния съд. С личния си авторитет президентът Петър Стоянов излезе и каза: Дайте да не вършим неща, които след това Конституционният съд ще обяви за противозаконни.

Решението на Конституционния съд беше, че за всички сътрудници на ДС, за които няма свидетелства с личния им подпис или почерк, тоест да се установи по безспорен начин тяхното сътрудничество, не могат да бъдат обявени. И тъй като в делото на Гоце няма лично подписани неща – те са извадени, най-вероятно досието е „олекнало” с тези материали – той не подлежеше на обявяване.

Тошо Тошев е агент Бор, каза още Иван Костов в "Пропаганда" на Дарик. На въпрос, защо не го е казал още през 1989, 90-а или 91-ва год, Иван Костов увери, че по това време още не го е знаел. „Разбрах за това през 1997 – 98 год.”, каза лидерът на ДСБ.