/ БТА
"Възраждане“ са притеснени за финансовото състояние на държавата, заяви Костадин Костадинов в отговор на въпрос в кулоарите на парламента за изнесената вчера информация за фискалния резерв от служебния финансов министър Людмила Петкова.

Петкова съобщи пред журналисти, че по данни на Българската народна банка резервът към 8 април е 6,689 млрд. лева. Беше казано, че към 29 март фискалният резерв е бил 9,9 млрд. лв., каза Петкова по повод думи на бившия финансов министър Асен Василев.

"Това го коментирахме още в предишното Народно събрание, когато беше съобщено за голям дефицит, който Асен Василев после отрече и заяви, че когато стане министър на финансите този дефицит няма да е повече от 3%", посочи Костадинов. И добави, че Василев е изпълнил думата си, но на цената на огромни бюджетни ограничения, "затягане на коланите", забавяне на разплащания в размер на близо 4 млрд. лв., както се твърди.

ПП-ДБ: Проблем с фискалния резерв няма

"Това означава, че когато дойде следващото правителство и то има текущи разходи, и му се наложи да плаща и забавените, то или ще трябва да тегли огромни заеми, или ще трябва да обяви невъзможност да плаща заемите, а може би дори и да тръгне процедура по фалит на държавата, което е сериозно престъпление", заяви лидерът на "Възраждане“. Всичко това, според него, е направено от Асен Василев „с цел да се изпълни неговият фетиш – 3% дефицит, с натиск към НСИ за данните за инфлацията, за да получим покана за членство в еврозоната и добър конвергентен доклад към юни“. "За да постигне тези свои цели, той рискува финансовата сигурност на цялата държава, което също е престъпление", коментира още Костадин Костадинов.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня