Възраждане на консултации при Румен Радев
Възраждане на консултации при Румен Радев / Румен Радев/Фейсбук
"Възраждане" ще върне третия мандат, ако президентът им го връчи
"Конфигурацията, за която работим, е самостоятелно управление на "Възраждане". Нашата цел е да спечелим изборите и да управляваме самостоятелно и най-накрая да дадем ясна и категорична отговорност за управлението на България, а не да си "измиваме ръцете" с коалиционни партньори. Това заяви след края на консултациите при президента Румен Радев лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Ако нямаме пълно мнозинство, няма да управляваме. Така работи демокрацията", категоричен е той.

На тези избори отиваме като на референдум – за и против еврото, за и против членството в НАТО, за и против санкциите срещу Русия, за и против американските бази в България, за и против досегашният статут на България в ЕС като член, който трябва да бъде предоговорен, защото не е изгоден за българския национален интерес. Това заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов преди парламентарната му група да влезе на консултации при президента Румен Радев.

За Костадинов изборите ще са символичен референдум, който ще определи посоката на България.

Парламентарната група на „Възраждане” отиде на консултациите при президента Румен Радев точно в 11:30 ч. Това стана след като държавният глава проведе вече консултации с три други партии – в понеделник с ДПС, след като „Продължаваме промяната” и БСП не се появиха заради приемането на бюджета на второ четене, а днес Радев проведе консултации с „Има такъв народ” и „Демократична България”.
Парламентарната група на „Възраждане” отиде на консултациите при президента Румен Радев. Това стана след като държавният глава проведе вече консултации с три други партии – в понеделник с ДПС, след като „Продължаваме промяната” и БСП не се появиха заради приемането на бюджета на второ четене, а днес Радев проведе консултации с „Има такъв народ” и „Демократична България”.

Държавният глава се обърна към представители на "Възраждане", че съставянето на правителство в рамките на този парламент е "трудна и амбициозна задача, защото тя се извършва във време на каскада от кризи. Тази задача изисква усилия от политическите партии в парламента и народните представители за търсене на ново управленско мнозинство. Изисква усилия за прокарване на важни закони, за да може да се осъществи Планът за възстановяване и устойчивост."

Радев коментира, че най-важната криза от всички е кризата на доверие. "Доверието и решаването на проблемите може да стане от тези политически сили, които всъщност носят доверието на гражданите. Много е важно управлението на една съвременна европейска държава да може да се базира както на нови идеи, така и на политически опит. Изисква всяка политическа сила да отстоява своите виждания за България", посочи той, но добави, че е важно да има необходимата коалиционна култура и да прави компромиси.

"Вашата партия е характерна с ярките и категорични позиции по редица обществени проблеми и затова е важно за обществото да знае политическата ви оценка, дали това НС има потенциал да създаде ново управленско мнозинство. Как вие виждате за успешна формула за излизане от политическата криза и виждате ли от заявените позиции за ваше участие в тези процеси? Какво мислите за предстоящо участие в коалиция, защото това показва практиката - необходима е ясна политическа култура за работа във формат на коалиция, без която България няма как да излезе от настоящата политическа криза", коментира Радев.

Костадин Костадинов отговори на Радев, че показва бързина и адекватност със своите действия, съгласно конституционните му задължения.

"Нашето виждане за основният и най-бърз начин за решаване на тази политическа криза са предсрочните избори - колкото по-скоро, толкова по-добре. Насрочването на тези консултации са ясен знак към обществото, че оценявате ситуацията в цялата си сериозност и няма време за пилеене. Това не е само криза на доверие, за съжаление се съчетава с инфлационна и икономическа криза, която тепърва започва да се развихря. Ние считаме, че този парламент е напълно изчерпан. Не смятаме, че можем да имаме разговори с която и да е от политическите сили, особено с оглед на гласуването по отношение Македония, където се очертаха разломни каньони. Най-доброто решение е да отидем на избори като на референдум за бъдещето на България. Обществените нагласи не са като преди 6-7 месеца. Ситуацията е динамична не само в България, но и по света", заяви Костадинов.

"Ако решите да връчите третия мандат на "Възраждане", ние ще ви го върнем веднага, за да може да не се губи време и да има нови избори преди началото на зимата", завърши лидерът на партията.
Очаквайте подробности.