Космически лъчения пречели на гласуването в НС
Космически лъчения пречели на гласуването в НС / netinfo

Появата на осма парламентарна група в това Народно събрание предизвика технически проблеми в работата на системата за гласуване в пленарна зала – това обяснение беше дадено от ръководството на парламента. Заради грешното отчитане на гласовете депутатите решиха само да обсъждат на второ четене текстовете на закона за Държавната агенция „Национална сигурност”.

Още сутринта при гласуването на второ четене на текстове от промените в Закона за данъка върху добавената стойност председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков призова да бъдат взети мерки, защото системата за гласуване не отчитала точно подадените от левицата гласове.

Парламентарният председател Георги Пирински обясни, че според получените обяснения проблемът идвал от безпрецедентната ситуация на 9 групи заедно с независимите, които се изписвали на електронното табло, за което техниката се е оказала неподготвена.

Това предизвика серия от процедурни предложения – да се прекрати гласуването и днес да има само дебати, да се гласува с вдигане на ръка, да се продължи по старата схема, която не отчита точно гласовете на всяка група, но не променяла крайния резултат от всеки вот на НС като цяло.

Христо Кирчев от ОДС предложи депутатите да продължат работата си, когато се оправи системата. „Иначе постоянно ще се оспорва защо е гласувано така – с ръце, с пръсти. Ставаме за смях на хората”, заяви Кирчев.

Независимият депутат Станчо Тодоров попита от днес ли се знае за проблема със системата и новата ПГ. "Като няма система и инженери в този парламент, които да я оправят, да си ходят, да назначим такива, които ще могат да оправят системата", каза Тодоров. И допълни: "Кой е виновен сега - парламентът ли е виновен, че не работи системата или обслужването на парламента. Некадърници!". Според него имало различни начини за гласуване според правилника и те трябвало да бъдат използвани в такива случаи.

Според Павел Шопов от „Атака” проблемът с електронната система бил измислен. „Въпросът е, че има гласове, които не излизат на електронното табло, но това е защото има нова ситуация - има нова ПГ, която се състои от толкова членове, колкото гласове не излизат, заяви Шопов.

Председателят на бюджетната комисия в НС Румен Овчаров поиска да се продължи с гласуването на Закона за ДДС, защото според него един неправилно изписан на таблото подаден глас е в крайна сметка правилно отчетен от системата като цялостен резултат от гласуването.

Случилото се с електронната система накара Георги Пирински да съобщи, че НС има проблем с фирмата, която поддържа тази система и се работи по сключване на нов договор с друга фирма.

Парламентът е в ръцете на един колектив, каза Пирински по повод фирмата, която поддържа системата за гласуване. "Понякога се появяват обяснения във връзка с космически лъчения, които проникват под ъгъл в пленарната зала, друг път се появява обяснение, че еди кой си пулт изведнъж по необясними причини започва да дава на късо", каза Пирински.

„В момента сме в неравно юридико-технологическа борба с този колектив - с разчет да се подпише протокол, с който отпадат претенциите му към Народното събрание след определен период от време, и сключване на договор с достатъчно сериозна фирма, която да отговори на изискванията на парламента, допълни парламентарният председател.