Обективни и субективни фактори доведоха до катастрофална загуба на подкрепа за БСП. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в доклад на заседанието на 50-ия Конгрес на БСП и потвърди оставката си пред Конгреса.

Аз поех отговорността и подадох оставка - днес я потвърждавам пред вас, заяви тя. Сред обективните факти, които са се отразили на резултатите на левицата на парламентарните избори, Нинова отчете ковид пандемията и машинното гласуване, но посочи, че има и други субективни.

Машинното гласуване преодоля проблема с недействителните бюлетини и фалшификацията на вота, ограничи контролирания и купен вот, направи изборите по прозрачни, но изцяло машинното гласуване намали избирателната активност, посочи Нинова.

Конгресът на БСП решава за оставката на Нинова като лидер на партията (СНИМКИ)

Като партия и парламентарна група подкрепихме изцяло машинното гласуване, но може би е време да осмислим ефекта от него и да помислим за въвеждането на смесено - на машинно и хартиено с право на избор на всеки гражданин, заяви Нинова.

Изтощихме се от вътрешни борби, коментира още тя и изброи - от недоволни от реденето на листи, през грешки в определяне на водачите, местни битки, обидени другари не участвали в кампанията, а други прикрито или не чак толкова работили срещу партията и в подкрепа на други политически субекти. Смесиха се политически и икономически интереси, допълни тя. Нинова отчете слабо организационно състояние по места и грешки в медийната политика.

Дойде това време в управлението на България да покажем морала и за какво е политиката, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в доклада си на заседанието на 50-ия Конгрес на партията.

Много ще се изговори на днешната дискусия какво да направим, за да възродим БСП, да я вдигнем отново, ще има най-различни мнения. Казвам своето сега - морал и доказване в управлението, а то става по три начини - хора, идеи и действия, каза Нинова.

Ние имаме своите идеи и започнахме добре с първите стъпки в управлението да ги отстояваме, те да стават видими и да стават правителствена политика, заяви лидерът на БСП. Ние имаме хора на всички равнища, подготвени за управлението, остават ни действията, допълни тя.

Ние сме изправени пред предизвикателството да покажем нов морален образ на БСП, а през управлението да покажем, че можем, че сме партията, която мисли за просперитета на България и за добруването на българския народ, допълни Нинова.

Сред темите, които Нинова засегна в изказването си, бяха преизчислението на пенсиите, диалога с Република Северна Македония, напрежението между Русия и НАТО около Украйна.

Относно президентските избори, Корнелия Нинова коментира, че за втори път в историята на България имаме президент, който е избран за втори мандат, и в двата случая става въпрос за кандидат, който е издигнат от БСП. Именно БСП бе партията, която даде старт на политическата кариера на Радев с номинацията му за президент през 2016 г. и лично аз персонално съм ангажирана с предложението за Румен Радев, дори и във времето, в което БСП не желаеше той да е наш кандидат, посочи тя. По думите й, доста манипулации и грешни внушения са се развили през последната година.

Нинова коментира, че са били упреквани защо критикуват служебния кабинет и така косвено засягат президента Радев и това косвено се е отразило на резултатите на левицата. Тя посочи, че са критикували служебния кабинет за справянето със здравната и енергийната и грешките сега се наваксват от редовното правителство.

Същественият въпрос е кого представлява една партия, прави ли го идеологически, програмно, независимо кой управлява, или се нагласява конюнктурно според ситуацията. Ако управляват хора, назначени от нашия президент, за едно действие се снишаваме и не защитаваме избирателите си, ако управлява политическият ни опонент, за същото нещо трябва да сме ярка и крещяща опозиция, защото защитаваме избирателите си, коментира тя. По думите й, ето така се губи идеологически и морален облик на една партия и ето това не иска да се случва с БСП.

БСП се нуждае от нова програма, отчитаща промените в глобален, европейски и регионален контекст, каза Корнелия Нинова. Имаме нужда от нов подход към местната власт. Още повече, че днес трябва да си поставим следващата политическа цел - местните избори 2023 г. и тяхното убедително спечелване, посочи още тя.

Нинова говори и за създаване на медиен пул между всички леви издания. Нито един човек не е уволняван от вестник "Дума", заяви Нинова и посочи, че вестникът ще продължи да съществува като свободна медия.

Корнелия Нинова призова делегатите да не отменят прекия избор на председател с предложения за промени в устава.

Тя коментира, че БСП има нужда от промяна и от усъвършенстване в идейно, организационно и кадрово отношение. Напоследък се поставя въпроса - днес е време за младите в БСП. За младите винаги е време, когато и да дойдат, са добре дошли, коментира Нинова. Нека не поставяме разделителната линия между млади и стари, призова тя. За мен промяната и правенето на политика зависи от морала и от моженето, не от възрастта, заяви Нинова.
БТА