Корнелия Нинова и Георги Гергов най-желани за депутати от социалистите в Пловдив област
Корнелия Нинова и Георги Гергов най-желани за депутати от социалистите в Пловдив област / Дарик архив
Ръководството на БСП реши да изключи лидера на пловдивските социалисти Георги Гергов. Това съобщи пресцентърът на столетницата.

Решението е било взето на днешното заседание на Изпълнителното бюро на БСП.

Корнелия Нинова ще предложи на следващия пленум изключването му от БСП, става ясно още от съобщението.


Сред мотивите са грубо нарушаване на уставни норми, които се отнасят до задълженията на партийните членове.

Като мотив за изгонването на Гергов се използва докладът на работната група, оглавена от Кристиан Вигенин, "създадена по повод противоуставното свикване на заседание на Областния съвет в Пловдив, чийто председател е Гергов".

Посочва се, че за изгонването му от партията членовете на ИБ са взели предвид и подавани сигнали срещу него.


С поведението си Гергов уронва престижа на партията, не работи за осигуряване на обществена подкрепа на политиката й и за утвърждаване на доброто й име, заявява ръководството на БСП.

Създадената работна група е провела срещи с Бюрата на общинските и районните партийни организации в Пловдив и областта, на които е било обсъдено състоянието на организациите, тенденциите в състава им, резултатите от проведените в последните години избори. Обсъдиха се и взаимодействието на Областния съвет с партийните организации, както и отношението към нередовно проведеното заседание на Областния съвет.

Работната група се срещнала с председатели на партийни организации и редови социалисти, които представили своята гледна точка за дейността на партийното ръководство там и ролята и авторитета на БСП в съответните общини. Представители на свалените от регистрация дискусионни клубове в Пловдив "Георги Кирков" и "Лява автентичност" също се срещнали с работната група.

Така Гергов е поредният от знаковите лица на столетницата, с когото соцлидерката се разделя, след като вече бяха отстранени редица други, а трети не успяха да намерят място в състава на Националния съвет.

Той неведнъж е критикувал политиката й, въпреки че при първото й избиране начело на БСП Гергов беше плътно зад гърба й и помогна сериозно за това именно Нинова да оглави партията.