Кораб потъна край нос Емине
Кораб потъна край нос Емине / netinfo
Корабът „Толстой”, плаващ под севернокорейски флаг, изчезна в открито море на 15 мили от нос Емине. Корабът е изчезнал в 4,02 часа тази сутрин. Две минути по-късно се е включил авариен буй, съобщи за Дарик Дечко Дечев - зам.-началник на канцеларията на щаба на ВМС. Веднага е започнала спасителна операция.

В 6,56 часа е подаден сигнал от Морския спасителен координационен център с молба към Военноморските сили да се включат в операцията. Изпратени са един кораб и един вертолет, които са локализирали мястото на бедствието. След като горивото на вертолета е било изчерпано, той се е върнал на брега да презареди. Очаква се преди залез слънце да направи втори курс.

Към мястото на инцидента се е насочил търговският кораб "Милин камък". По думите на Дечев той е 38 хиляди тонен, но въпреки мащабите си трудно се справя с лошото време. Скоростта на вятъра достига 25 m/s, вълнението на морето е 5-6 бала. Основната цел на спасителната операция е да се търсят оцелели. С разрешението на началника на Генералния щаб ген. Златан Стойков ВМС ще участват и в координацията и планирането на операцията.

Дечко Дечев отрече информацията за включването на фрегатата "Смели" в спасителната операция.