Контролът, а не високи глоби, ще гарантират спазването на правилата на пътя
Контролът, а не високи глоби, ще гарантират спазването на правилата на пътя / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Обективен контрол, а не глоби, ще гарантират спазването на правилата на пътя
53581
Обективен контрол, а не глоби, ще гарантират спазването на правилата на пътя
  • Обективен контрол, а не глоби, ще гарантират спазването на правилата на пътя

Против временното отнемане на шофьорската книжка на водач, който мине на червено или не спре на пешеходна пътека, се обяви шефът на КАТ Алекси Стратиев. По думите му това е наказание, чието изпълнение зависи само от наказания водач. Той може да не се съобрази с него и да управлява автомобил, въпреки че правоспособността му е отнета. Ако не плати глобата си обаче, тя ще бъде иззета по служебен път.

„Аз смятам, че наказанията в България по принцип са ниски, но все пак те трябва да бъдат и балансирани. И мисля, че по-важното нещо от наказанието е контролът. Един обективен контрол би гарантирал спазването на правилата за движение, а не само високите глоби. Защото тръгнем ли по този път за завишаване на санкциите, би трябвало да стигнем до извода, че ако наложим глоба за това нарушение, например 1000 лева, няма да има такива нарушения. Обективно погледнато не е възможно да се случи. Така че ми се струва, особено по отношение на лишаването, доста висока санкция, като се има предвид това, че все пак контрола трябва да бъде обективен. Доста спорно е дали са нарушили или не са правата на пешеходеца”, обясни Стратиев пред Дарик.

„Отнемането на книжката не означава, че този, на когото е отнета, няма да кара, коментира още той. „Процентът на неправоспособните водачи, в която категория попадат и тези с отнети книжки, които допускат произшествия със загинали, е два пъти по-голям отколкото след употреба на алкохол. Т.е. около 10-11% от загиналите са от неправоспособни водачи, включително и тези, които са лишени от това право. Така че изпълнението на тази мярка зависи от този, на когото е наложена - той винаги разполага с възможността дори да е без свидетелство да управлява”, обясни още Стратиев.