Контрабандист обяви гладна стачка на Капитан Андреево
Контрабандист обяви гладна стачка на Капитан Андреево / снимка: DarikNews.bg, Хасково
Стефан Чолаков
60531
Стефан Чолаков
Тодор Караиванов
  • Стефан Чолаков
  • Тодор Караиванов

Бивш банков обирджия обяви гладна стачка на Граничния пункт Капитан Андреево в знак на протест срещу работата на митническите служители. Стефан Чолаков е на територията на пункта от понеделник. Причината за протеста му според него е, че когато някой потърпевш подаде сигнал за нередност, срещу него започва митническа репресия.

На 22 декември Чолаков тръгнал за Турция, за да откара 320 кг орехови ядки в гръцкия град Ксанти. На митническия контрол в българска страна показал ядките и после продължил към Капъ Куле. Турските митничари обаче го върнали заради липса на пълномощно за колата, тъй като тя се водела на друг човек. Мъжът се връща на българския пункт, но бавната митническа проверка го изнервя и подава сигнал на телефона на Агенция Митници, че не го обслужват. Тогава започват проблемите: митничарите му потърсили сметка защо се оплаква. Наложило се дори да пише Ð
обяснение под заплаха, че ще му конфискуват стоката. Написали му и акт, че не си е разтоварил орехите сам, след като го накарали. В момента орехите са задържани като контрабандна стока.

Според началника на Митница Свиленград Тодор Караиванов няма доказателства, че орехите са произведени в България, че са напуснали страната на 22 декември и че стоката е оформена митнически и в Турция. Караиванов заяви, че на Чолаков е съставен акт, тъй като устно е декларирал само половината от ядките. Обвинението в репресия е несериозно, защото господинът е извършил нарушение, каквито действия ние не можем да толерираме, каза Караиванов и добави, че извършеното нарушение няма нищо общо с подадения сигнал в Агенция Митници.

След последвалия медиен шум Стефан Чолаков беше изведен от пункта, но той ще продължи стачката си и извън него. През 1997 г. Стефан Чолаков е осъден за източване на 181 млн. тогавашни лева.