Конституционният съд пуска 2 месеца по-рано последния набор
Конституционният съд пуска 2 месеца по-рано последния набор / netinfo
Конституционният съд намали с два месеца военната служба на момчетата от последния набор, които нямат висше образование, и по закон трябва да излязат от казармата в началото на декември. Това стана факт, след като най-висшите магистрати обявиха за противоконституционен по искане на 50 депутати текстът в Закона за отбраната и въоръжените сили, който регламентираше половин година служба за висшисти и девет месеца за всички останали.

Отмяната на наборната казарма влиза в сила от 1 януари догодина, така че момчетата, които в момента са в казармата, попадат под разпоредбите на обявения за противоконституционен текст. Според експерта по конституционно право и бивш конституционен съдия Димитър Гочев от 21 август всеки младеж, който има изслужени шест месеца в казармата, трябва да бъде уволнен.

Ето какво каза още той по повод отменената разпоредба на закона, както и за това дали служилите по девет месеца младежи могат да поискат финансово обезщетение:

Има текст в Конституцията, който казва, че решенията на Конституционния съд действат за напред. Следователно този текст не се прилага от момента на публикуването на решението в Държавен вестник. Преди това той не е бил противоконституционен и това, което е било – изпълнението на този текст, не е противозаконно. Моят отговор е, че тези младежи да търсят някакво обезщетение. От момента, когато влиза в сила този текст, който е обявен, че е противоконституционен, не действа.

Това се случва на 21 август?

Да.

Тоест пред два дни тези шест и девет месеца на действат. А момчетата, които в момента са по този текст в казармата – с тях какво се прави?

Би трябвало, ако е минал техният срок, да излязат.

Ако е минал срок от шест месеца?

Да.

Тоест, по-малкият срок се взема предвид

По-малкият срок, който са изкарали вече, и трябва да излязат от казармата.

От Министерството на отбраната обявиха, че все още не са наясно как ще реагират на възникналия казус, а тепърва предстои ръководствата на ведомството и Генералния щаб да обсъдят проблема.