Конституционният съд назначи пълно разследване на турския вот
Конституционният съд назначи пълно разследване на турския вот / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Конституционният съд ще изиска пълно съдействие от държавните институции за разследване на всички възможни нарушения при гласуването в Република Турция по време на последните парламентарни избори.

Съдът допусна за разглеждане по същество двете жалби на партия „Ред, законност и справедливост” и Национален фронт за спасение на България (НФСБ), внесени от ГЕРБ, става ясно от определения на КС, приети единодушно, съобщи сп. „Правен свят”. В тях се иска касиране на резултатите при гласуването в Турция заради нарушения.

От двете определения става ясно, че Конституционния съд се готви да извърши цялостно разследване за възможния брой невалидни гласове в Турция. Докладчици са Благовест Пунев и Пламен Киров.

През 2010 г. КС изключи над 18 000 гласа от резултатите в 23 секции в Турция заради неподписването на допълнителните списъци на избирателите, от които 18 140 бяха гласове, подадени за ДПС. Съдът ще изиска от МВР да провери колко души от включените в избирателните списъци и гласували в Турция разполагат с валиден български документ за самоличност и колко от гласувалите, които нямат такъв, са подали заявление за издаване на нови документи до 12 май.