Константин Тренчев
Константин Тренчев / снимка: Sofia Photo Agency
Константин Тренчев е роден на 8 февруари 1955 г. в Стара Загора. Завършил е френски колеж в Алжир и френската гимназия в Стара Загора. През 1982 г. завършва Висшия медицински институт в София. През 1983 г. става асистент по анатомия, хистология и ембриология във Висшия медицински институт в Стара Загора. През 1987 г. става асистент в катедра "Обща и клинична патология" във ВМИ – Стара Загора. Работил е в "Бърза помощ" и като патоанатом. От май до септември 1989 г. е политически затворник за съпротива на комунистическата система.

Основател на Конфедерацията на труда "Подкрепа" през 1989 г. и неин председател от 17 март 1990 г. Член на Изпълнителния комитет на Европейската конфедерация на профсъюзите и вицепрезидент на Международната конфедерация на свободните профсъюзи. Константин Тренчев е един от основателите на СДС.

Д-р Тренчев владее отлично френски език, ползва английски и руски. Той е носител на орден “Стара планина“ – І-ва степен и Рицар на Ордена на Светия Божи гроб със седалище Малта. Константин Тренчев е женен, има дъщеря. Съпругата му и дъщеря му живеят в САЩ.

Източник: www.trenchev.eu и www.podkrepa.org