Конфликтът в Турция вървял към сценария „българска пролет
Конфликтът в Турция вървял към сценария „българска пролет / снимка: БГНЕС, архив

Арабистът проф. Владимир Чуков направи в ефира на bTV сравнение между протестите и исканията за оставка на правителството в Турция с антимонополните шествия в България през зимата. Той не смята, че страната се насочва към гражданска война, а по-скоро към българския сценарии - оставка на кабинета.

Според позицията му предстои да се види дали турският премиер Ердоган ще постъпи като Бойко Борисов и ще се оттегли нормално.

Чуков описа множество сходства между турския лидер и бившия български премиер. „Те са идентични и сходни политици - популисти, харизматични, бивши кметове, спортисти. Предстои да се види дали турският силен човек ще имитира българския силен човек".

Колизията в Турция е власт на гражданското общество, добави още арабистът. Той смята, че силната турска армия е минало, а военните са смазани.

От два дни Турция е обхваната от безпрецедентни безредици. Всичко започна от палатков лагер, който протестиращи издигнаха в парка „Гези", близо до площад "Таксим", в знак на протест срещу плановете за застрояване на една от малкото останали зелени площи в града. Напрежението ескалира след като полицията използва сълзотворен газ и струи вода, за да разпръсне демонстрантите. Впоследствие гневът на протестиращите се насочи срещу политиката на премиера Ердоган.