Кондолиза Райс получи орден Стара планина
Кондолиза Райс получи орден Стара планина / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Президентът Георги Първанов награди американския държавен секретар Кондолиза Райс с орден „Стара планина” първа степен за изключително големите й заслуги за спасяването на българските медици в Либия. „Това беше ярка проява на международна солидарност”, подчерта българският държавен глава. Райс заяви, че за нея орденът е символ на силата, смелостта и светлото бъдеще на българския народ. Тя се срещна само с трима от медиците ни в американското посолство в София.

Близо 10 месеца след като Георги Първанов подписа указа за награждаването на Кондолиза Райс заради ролята й за спасяването на медиците ни, тя пристигна в София, за да получи ордена си: „Доволна съм, че те са у дома и са невредими. Радвам се, че за тях кошмарът приключи. САЩ играят винаги активна роля в решаването на подобни хуманитарни казуси – в случая работихме с либийските и българските власти.”

Райс заяви още, че ордена, който получава, е и признание за добрите отношения между България и САЩ. Същия символ във високото отличие видя и президентът Първанов.

„Това е още един скромен знак за нивото на нашите двустранни отношения, които са най-добрите в цялата над 100-годишна история на дипломатическите контакти между САЩ и България”.

В последните минути от визитата си в София Кондолиза Райс се срещна само с трима от българските медици – Снежана, Нася и Афраш. Останалите или не са били поканени, или са отказали да отидат, тъй като срещата с Райс била изпросена в последния момент от Ашраф.