Концесионери прогнозират фалити по морето без промени в закона
Концесионери прогнозират фалити по морето без промени в закона / снимка: DarikNews.bg, архив

Масови фалити ще залеят Черноморието, а плажните ивици ще опустеят, ако Законът за устройство на Черноморското крайбрежие не бъде променен спешно, коментираха за БТА от Асоциацията на концесионери и наематели на морски плажове у нас.

Концесионерите на плажове са една от основните движещи сили на летния туризъм и ако държавата не облекчи задълженията в договорите им и не промени забраните,
ограниченията и неравнопоставеностите, въведени им от досегашната правна уредба, интересът към стопанисването съвсем ще заглъхне, а ивиците у нас ще останат безстопанствени, пусти и затънали в боклуци, заявяват от организацията.

Според концесионерите за последните няколко години заради драстичното покачване на концесионните такси и утежняващите задължения повече от десет концесионери са оставили ивиците си.

„На практика се получава така, че стопаните не получават печалба. Не могат да си възвърнат инвестициите, не могат да си платят концесионните такси и пазарът ги изхвърля", заяви председателят на Асоциацията Иво Стефанов.

По данни на Стефанов повече от 70 са били неохраняемите плажове миналата година у нас. Още по-голям бил проблемът, че именно заради високите такси и при сегашните
условия никой не се явявал на конкурси.

„От четири години по Черноморието няма нито една нова концесия за плажна ивица", заяви Стефанов.

Той обясни, че концесионните такси съставляват едва половината от сумата, която един концесионер инвестира, за да изпълни минималните изисквания за поддръжка на ивицата. Малко на брой нови стопани са намирани чрез търгове за наемане, но и за тях няма върволица от кандидати. Стефанов обясни, че ограничения за стопаните на морски плажове са въведени през март 2013 година от предното правителство, но
те засягали и тези при заварено вече положение.

„Договорите за концесия са сключвани при едни условия, а после многократно бяха променяни едностранно от държавата, което не е справедливо", подчерта концесионерът на северния плаж в курорта "Слънчев бряг" Сава Чоролеев.

Сега концесионери и наематели чакат приемането на новите промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Те вече са разгледани в две ресорни парламентарни комисии и до няколко седмици трябва да бъдат гласувани на първо
четене в Народното събрание.

Депутатът от БСП Димчо Михалевски каза, че предложените промени отговарят на исканията на бранша. Предложенията до голяма степен връщат старите положения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие - преди пренаписването на закона от бившите управляващи. Едно от тях е промяна на свободната зона от 50 до 30 процента в зависимост от категорията на плажа. Според управителя на плаж "Какао бийч" Кирил Спасов има резон в това предложение.

„Не е нормално да се вдигат таксите към държавата, да се увеличава безплатната зона, цените на чадърите и шезлонгите в най-големия курорт не са променяни от три години насам. Тук не става въпрос за зони за бедни и богати, а за това, че едни си плащат и ползват абсолютно същите услуги като тези, които посещават плажа безплатно.
Концесионерите влагат средства както за платената, така и за свободната зона - пари за обезпаразитяване на пясъка, ежедневно почистване, охрана, спасителна дейност,
тоалетни, душове, пътеки за инвалиди и други", каза Спасов.

„Мога да илюстрирам ситуацията така - все едно да вземете ресторант с 200 маси, да ви принуждават да обслужвате всичките, но да ви плащат само за 100 от тях. Това води до увеличаване на разходите и намаляване на приходите", заяви Стефанов.

Стопаните на плажове на юг от Бургас се оплакаха, че често пясъчните ивици особено през август биват "изядени" от морето. То заливало първите 2-3 реда чадъри и те не
"работели" в продължение на седмици. Отделно с всяка изминала година намалявала платежоспособността на посетителите на плажа - ползвали се по-малко плажни чадъри, шезлонги и други екстри.

За плаж дълъг 3 км, трябват 30 спасителни поста с поне 50 спасители. Това прави 50 000 лева разход на месец, пресметна д-р Андрей Найденов, председател на Асоциацията по водно спасяване. Други 15 000 лева струва месечната поддръжка на линейка с екип. За почистването на плажа ще отидат още 5 000 лева месечно. Дотук общо разходите отиват към 75 000 лева месечно, без да включваме концесионната такса и още много други плащания за поддръжката и добрия вид на ивицата, обясни
Найденов.

Сред най-неблагоприятните за концесионерите промени през миналото лято беше намаляването на площта от плажа, върху която може да се развива търговска дейност. Според сегадействащите правила тя е не повече от 1 на сто от "активната" площ на плажа.

Проектът за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие връща старото положение - обектите могат да са 2 на сто, но не от активната, а от цялата площ на ивицата, каза Михалевски. Най-значимата промяна всъщност е създаването на различни категории плажове, което е старо искане на концесионерите. Занапред те ще се делят на плажове на национални курорти, на населени места, на къмпинги и т.н. Целта е концесионните такси и наемите да се определят в различен размер. Сега те зависят само от площта на плажа и това е причината никой да не проявява интерес да стопанисва ивиците извън големите градове и курорти.

През февруари м.г. депутатите забраниха всякакви преместваеми обекти в зона А, т.е. на 100 метра от брега. Съпротивата от кметове, концесионери и наематели е много голяма, а и така предложените текстове бяха нереалистични, допълни депутатът. Сега Михалевски предлага тази забрана да не се отнася за обектите за "търговски, увеселителни и други обслужващи цели". Единственото ограничение е те да не са по-високи от 1 етаж.

Концесии за морските плажове у нас се дават от 1998 година, но никога досега политиците не са вземали предвид становището на концесионерите. От бранша признават, че сега за първи път държавните институции са поискали да чуят проблемите им и подготвените законови промени целят да спасят концесионерите от фалит.