Комитет констатира репресии в българските общини
Комитет констатира репресии в българските общини / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Комитет констатира репресии в българските общини
56319
Комитет констатира репресии в българските общини
  • Комитет констатира репресии в българските общини

Репресии и терор в българските общини констатират от Комитета за защита на местните общности. Организацията ще следи развитието на делата с кметовете на Куклен, Попово и Гълъбово.

"Непослушните" общини получават началнически маниери и репресия, коментира председателят на сдружението проф. Кръстьо Петков във връзка със заведеното дело за организиране на престъпна група от кмета на община Гълъбово, който стартира в Специализирания наказателен съд.

Европейските посланици в България ще бъдат информирани за това как се развива делото, заявиха от организацията и коментираха още, че политическият натиск в управлението е смущаващо и заплашва демокрацията.

Новосъздаденият комитет цели да защитава правата на българските общини, коментираха организаторите. Сред конкретните случаи, с които ще се занимава правозащитната група, са обвиненията срещу кметовете на Гълъбово, Попово и Куклен.

"Виждам едно общо нещо в акциите срещу трите общини - и тримата кметове са независими, и тримата са отказали на ГЕРБ да се кандидатират от техните листи. Да се опитаме като международен комитет и правозащитен комитет да предпазим управляващите в България от това въображение, което ги е обсебило, че щом решат, нищо не може да ги спре", заяви проф. Кръстьо Петков.

По думите на Петков от три години в Гълъбово централната власт се опитва да окаже натиск върху местната власт и делото за организирана престъпна група в община Гълъбово, на което беше даден ход, е пример за това. "С това ли ще се занимава специализираният съд оттук нататък? Имаме списък от 12 престъпни групировки, за които сигнализира Европейската комисия в своя мониторингов доклад и изведнъж се викат чистачът, хигиенистът на общината, които ги пита за щяло и нещяло".

От Комитета за защита на местните общности коментираха, че случаят ще се проточи с месеци, тъй като обвиненията срещу кмета и кметския наместник са за длъжностни присвоявания на "смешни" суми.

Освен случаите в Гълъбово, Попово и Куклен комитетът ще следи състоянието на местната власт в Перник и Благоевград.