Комисията за лекарствата ще провери как са се променяли цените през 2010-2011 г.
Комисията за лекарствата ще провери как са се променяли цените през 2010-2011 г. / снимка: БГНЕС, архив
Комисията за лекарствата ще провери как са се променяли цените през 2010-2011 г.
52062
Комисията за лекарствата ще провери как са се променяли цените през 2010-2011 г.
  • Комисията за лекарствата ще провери как са се променяли цените през 2010-2011 г.

Временната парламентарна анкетна комисия за цените на лекарствата ще провери как са се променяли цените на медикаментите, заплащани от Националната здравноосигурителна каса през периода от 2010 г. до 2011 г., както и броя на пациентите с достъп до тях.

След първото заседание на комисията депутатите решиха да изискат информация и от Министерство на здравеопазването относно проведените търгове за скъпоструващите лекарства, преди те да преминат към болниците.

Анкетната комисия трябва да установи има ли случаи на драстично завишени цени на лекарства, заплащани с публични средства и причините за това, обясни депутатът от ГЕРБ и член на комисията Даниела Дариткова. За целта, по думите й, ще се изискат всички документи, свързани с начина на заплащане и ценообразуване от страна на здравната каса и комисията по цени и реимбурсиране. Данни ще трябва да предостави и Министерството на здравеопазването.

Депутатите ще поискат и конкретна информация за дейността на комисията по цени и реимбурсиране с оглед на съмненията, че тази структура не функционира ефективно.

Според Дариткова определеният срок от един месец за работа на анкетната комисия вероятно ще се удължи, поради необходимостта от привличането на експерти, които да анализират получените от институциите данни.