Комисията, разследваща пожара във влака София-Кардам, се среща с роднините в Плевен
Комисията, разследваща пожара във влака София-Кардам, се среща с роднините в Плевен / снимка: Sofia Photo Agency

Среща с родните и близките на загиналите във влака София – Кардам ще проведе председателят на Временната анкетна комисия по проучване на обстоятелствата за трагичния инцидент Камен Костадинов. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Плевен. В срещата, която ще се състои на 16 май в зала “Плевен”, ще участват и членовете на комисията. Според предварителната информация, ще бъде обсъдена и нормативната уредба, конституирана на 6-ти май т.г., свързана с безопасността на железопътния транспорт.

В ефира на Дарик се включи Васил Ковачев, баща на Стоян Ковачев, загинал в пожара във влака София - Кардам. Той каза, че днес в Добрич се е провела една предварителна среща на роднините на загиналите, за да се подготвят за срещата с комисията. Той каза, че вероятно в събота ще отиде и до вагоните, които се намиртат в Червен бряг. Засега има уверение, че ще го пуснат.

Относно очакванията, които той и останалите близки имат към изясняването на случая Ковачев каза: «В България досега е нямало справедливост. Аз се запознах с доста материали. БДЖ, като им чете човек материалите, тези хора не са спали – само са правили обучения, само мерки са отбелязвали, само програми са разработвали. Всичко е хармонизирано с европейските норми и изисквания. Това, което 2002 година се е случило във Франция, още 2006 година е трябвало да бъде въведено в България, но нищо подобно не е станало. А по идентичен начин са станали пожарите.»

В ефира на Дарик Васил Ковачев разказа и за намерението близките на загиналите да създадат гражданско сдружение с името «Факлите от влака София-Кардам». Той сподели, че вече има направен устав и се изчаквал само момента да се съберат всички.

«За мен главния виновник е «Български държавни железници», каза още Ковачев.

Разговорът с Васил Ковачев чуйте в прикаченият звуков файл