Командоси ще охраняват корабите, преминаващи през Аденския залив?
Командоси ще охраняват корабите, преминаващи през Аденския залив? / снимка: БГНЕС / Нападенията над кораби в Аденския залив са честа практика

Кораби на компанията собственик на „Маласпина Касъл” ще продължат да преминават през Аденския залив, заяви пред Дарик българският представител на фирмата капитан Цветан Гъдев. Тя обаче има намерение да потърси професионална помощ за охрана на плавателните средства, които плават в опасни зони, поясни той.

Според него най-ефективно и евтино би било на борда да се качват въоръжени командоси, които да помагат в защитата на корабите. В момента моряците нямат право да носят оръжие в открито море, а международният моряшки синдикат е против приемането на нови правила.

“Маласпина Касъл” е бил нападнат в 8.40 часа на 6-ти април, след като до кораба се е приближила голяма рибарска лодка. От нея са се спуснали две малки, които са го обградили и въпреки маневрите му, пиратите са успели да се качат на борда със стълби. Първият, който се е срещнал с нападателите, е бил боцманът. С насочено оръжие и няколко английски думи пиратите са обяснили какво искат от екипажа. Един от най-изнервящите за тях моменти е бил приближаването на френска фрегата. След заплахи от пиратите обаче капитан Дарин Матеев е изпратил съобщение до военните да не предприемат никакви действия, за да не застрашат живота на някой от екипажа.

Исканията на похитителите е изложил техният преговарящ, който се е качил на кораба няколко дена след похищението. За разлика от всички останали, които са направили впечатление на сънародниците ни с фрапираща примитивност, той владеел английски език, хранел се с нож и вилица, носел е очила и е бил с обувки. По мнение на Гъдев, най-вероятно парламентьорът на пиратите е получил образование в чужбина.

Най-големият страх на капитана бил корабът да не заседне в плитчините край сомалийския бряг, разказа още Гъдев. Това би направило невъзможно отпътуването на моряците, част от които вече се завърнаха живи и здрави в родината си. Осемте български моряци, които останаха на борда на кораба “Маласпина Касъл”, освободен от сомалийските пирати на 9 май, ще тръгнат към България вероятно в неделя вечерта, след като минат медицински прегледи в Сингапур. 16-те български моряци попаднаха в плен на сомалийските пирати на 6-ти април в Аденския залив. Те бяха освободени на 9-ти май, след като за тях беше платен откуп.