Командирът на ВВС: Трябва да имаме водеща роля при съвместната охрана на небето ни
Командирът на ВВС: Трябва да имаме водеща роля при съвместната охрана на небето ни / БГНЕС

Български самолети да имат водеща роля при съвместната охрана на въздушното ни пространство, настоява командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев. Той е направил предложение за промени между първо и второ четене в Закона за отбрана и въоръжените сили в текстовете, касаещи мисията на НАТО „Еър полисинг". И 2016 година ще е рискова за ВВС, заради полетите с техника с удължен ресурс, предупреди още Радев. Според него истинското решение за бъдещето на изтребителната ни авиация е придобиването на нов тип боен самолет, но съществува риск отделения за това ресурс да не бъде използван.

Одобриха и чужди въздушни патрули да могат да пазят небето ни

Като лоялен член на НАТО България създава всички необходими условия да има съвместна охрана на въздушното пространство, но в тази охрана българските самолети и летци трябва да имат водеща роля, посочи ген.-майор Радев.

"Нормално е да бъде така. Това е задача на наша територия и България е отговорна за тази част от пространството в интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО. Нашата роля ние виждаме с участие на въоръжена бойна техника, самолети и екипажи от български военновъздушни сили, а не просто с радари, системи за комуникации. Защото това също може да се счита за съвместна отбрана", заяви той.

Ген.-майор Радев каза, че от ВВС настояват в Закона за отбрана и въоръжените сили ясно да бъде формулирано как ще се осъществява съвместната въздушна отбрана и какво ще е участието на българската авиация в нея:

"Ние се надяваме, че нашите държавни мъже ще проявят един наистина държавнически подход и законът необходимата формулировка, така че да не допуска двусмислено тълкуване".

България купува шест нови двигателя за МиГ-овете

Радев предупреди, че както 2015-та, така и 2016 година ще бъде рискова заради това, че полетите ще се осъществяват със самолети, чийто ресурс изтича и ще се удължава. Той изрази и опасенията си, че отделените средства за нов боен самолет няма да бъдат оползотворени:

"Истинското решение за бъдещето на изтребителната ни авиация, за нашата надеждност, за изпълнение на съюзническите ни ангажименти, това е придобиването на нов тип боен самолет и час по-скоро внасяне на проекта, защото моите опасения са, че до края на тази година няма да има договор и определените целеви средства няма да бъдат оползотворени", каза той.

Ген.-майор Румен Радев представи днес анализ на дейността на ВВС за 2015 г. Той благодари на личния състав на ВВС, които в условията на силно ограничени ресурси и рискове полети са успели да изпълнят задачите си.