Командироват стотици полицаи на Черноморието за сезона
Командироват стотици полицаи на Черноморието за сезона / БГНЕС, архив
Командироват стотици полицаи на Черноморието за сезона
87376
Командироват стотици полицаи на Черноморието за сезона
Командироват стотици полицаи на Черноморието за сезона
  • Командироват стотици полицаи на Черноморието за сезона
  • Командироват стотици полицаи на Черноморието за сезона

Над 730 служители на МВР ще бъдат командировани по българското Черноморие през лятото, за да гарантират сигурността на туристите. Това съобщи ресорният министър Румяна Бъчварова след среща с посланици и дипломати на държавите, от които пристигат най-много туристи у нас.

От своя страна Министерството на туризма открива горещ телефон, на който хората ще могат да подават сигнали за нередности, свързани с плажовете. Управляващите очакват интензивен летен сезон и уверяват, че са подготвени за всичко.

Засилено полицейско присъствие по курортите това лято

Повече полицаи, готовност за специализирани операции, както и съдействие за превод при инцидент с чуждестранен турист гарантират от МВР за предстоящия летен сезон на Черно море.

Около две трети от командированите служители ще бъдат разположени в южните курорти, а с особено внимание ще се следи Слънчев бряг, обясни главният секретар на МВР Георги Костов.

„Основната част са полицаи от „Охранителна полиция“, но имаме и разчет да подсилим при активен сезон и с разследващи полицаи, и с оперативни работници, и с други специализирани колеги, от каквито има нужда“, поясни Костов.

Ще искаме и немски полицаи да охраняват курортите

За проблеми при посещение на плаж туристите ще могат да се обръщат към министерството на туризма, обясни министър Николина Ангелкова. „Стартираме до месец информационните табели на всеки един от плажове с денонощен телефон, 24 часа, 7 дни в седмицата, за да може при нередности на плажа да бъдем незабавно сигнализирани, за да можем да предприемем съответните мерки“, заяви министърът.

По данни на двете министерства през изминалия зимен сезон броят на чуждестранните туристи се е увеличил с 5% спрямо предишната зима, а нивото на престъпността в курортите Пампорово, Банско и Боровец е спаднало двойно.