Директорът на ГДПБЗН обърна внимание, че днес се очаква много тежък ден, свързан с високи температури
"Днес се очаква много тежък ден, свързан с високи температури, ниска влажност и много силен вятър, особено в западната част на страната". Това каза в ефира на „Здравей, България” гл. комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Той предупреди, че солени глоби заплашват тези, които предизвикат пожари. Николов призова областните управители и кметовете да предупреждават хората да не горят ниви и сухи треви.

Той коментира и трагедията край санданското село Петрово, при която загинаха двама горски служители. Николов обясни, че все още не е ясно дали те са загинали в следствие на задушаване или топлинен удар. Според него най-вероятно е и заради двете. 

Двама горски служители загинаха при гасенето на пожар край Сандански

„В гората е трудно и непредсказуемо. Ако бъдеш облечен с пълна екипировка, не можеш да изкараш повече от 30 минути. Не можем да кажем дали горските служители имат предпазни средства. Най-важно е обучението на тези хора, но никой не е застрахован от ситуация като тази”, обясни той.

Пожарът край Сандански все още не е стихнал

„През изминалото денонощие на територията на страната са регистрирани 187 пожара. Всички са локализирани. При два пожара продължават нашите действия – Петрово в Сандански, Свирачи в Хасковско. Късно вечерта пристигнаха доклади, че ситуацията е овладяна по целия периметър. Днес, заедно с доброволците, започваме решителна намеса с идеята до обяд да свършим работата по тези пожари”, каза още той.

 
NOVA