Колко тест ленти за диабетици ще покрива Здравната каса от 1 април?
Колко тест ленти за диабетици ще покрива Здравната каса от 1 април? / Thinkstock/Getty Images
По колко тест ленти за диабетици ще покрива Здравната каса от 1 април?
92003
По колко тест ленти за диабетици ще покрива Здравната каса от 1 април?
  • По колко тест ленти за диабетици ще покрива Здравната каса от 1 април?

Броят на тест лентите за измерване на кръвна захар на диабетиците, които здравната каса ще покрива за лица над 18 години от първи април тази година, е 4 пъти под необходимия. Това стана ясно от думите на председателя на Българския диабетен алианс Христофор Маринчев.

В интервю за Дарик той информира, че от април касата ще покрива 450 тест ленти годишно, а не 300, както до сега. За да се задоволят нуждите на диабетиците обаче, е необходимо те да си измерват захарта до 6 пъти дневно, което значи, че на годишна база им трябват близо 2200 тест ленти.

Според Маринчев със заплащането на сензорите, които са алтернатива на тест лентите, пък се получавал парадокс, който изправял пациентите срещу самите пациенти.

Проф. Йотова, ендокринолог: Сладкото не е причина за диабет

Въпреки че е постъпило предложение от тази година здравната каса да покрива по 1100 тест ленти за възрастни, решението на Надзорния съвет е те да са 450, обясни Маринчев. Една тест лента струва на касата сумата от 38 стотинки, което прави 170 лева за 450 ленти.

Каква е причината диетите за лечение на диабет да не постигат желания ефект?

"Една от асоциациите е внесла предложение да се покрият 1100 тест ленти както за лица под 18 години, така и за лица над 18 години, което е нормалното. Но това, което е предложила Здравната каса, е да се увеличават поетапно всяка година, като тази година ще се увеличат със 150 тест ленти", каза лекарят.

Според Маринчев при алтернативата на тест лентите, каквато представляват сензорите за измерване на кръвна захар, се получава парадокс.

Специалните „диабетични храни" са мит!

"От 1 април Здравната каса започва да реинбурсира сензорите. Сензорът е нещо, което замества глюкомера, тест лентата. По принцип сензорите струват на пациента около 500 лева на месец. Здравната каса не мога да кажа в каква степен ще ги покрие, но ако предположим, че ще ги покрие на 500 лева, нека така да бъде направено, че ако пациент реши да остане на тест ленти, да му се дадат тест ленти вместо сензор, но като бройка, съответстваща на паричния еквивалент. Защото иначе се изправят пациент срещу пациент. Единият пациент ще мери с тест ленти и ще има право, надяваме се, на 450 тест ленти от 1 април, а същевременно другият ще бъде на сензор и реално държавата ще плаща за него 500 лева на месец", обясни Маринчев.