/ iStock/Getty Images
По повод националния празник 3 март от Главната инспекция по труда напомнят, че за работа на официален празник се полага минимум двойна надница.

"Ако трудът е извънреден, тогава се заплаща допълнително 100% увеличение. Тъй като 3 март е неделя, почивката ни ще бъде удължена с един неприсъствен ден, който в случая е 4 март. За този ден работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време, трудът им се заплаща със 75% увеличение, тъй като това е извънреден труд за тях", обясни експертът от ГИТ Ваня Джупанова пред БНР.

Тя посочи и какво заплащане ще получат хората, които са на работа по график на 3 и 4 март.
 
"За работещите по график при сумирано изчисляване на работното време трудът, положен по време на официални празници, не е извънреден. Затова той се заплаща единствено с двойна надница, когато говорим конкретно за 3 март, а за 4 март този труд, тъй като той е предварително зададен по график, той не им се заплаща. Единствено ще им се заплати надницата, която им се полага за 4 март", каза експертът, цитиран от БНР.

Инспекцията по труда обръща внимание на работниците и служителите, че когато работят в празнични и почивни дни, те трябва да имат писмени доказателства за това. Такива са заповедта за възлагане на извънреден труд, с която трябва да са запознати поне 24 часа по-рано, или поименният график, който се изготвя за целия период на сумираното изчисляване на работното време. 

В случай че се съгласят да работят на празниците срещу устна уговорка, работещите ограничават възможността си да докажат положения труд и съответно да бъдат защитени правата им. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня