Колко са българите с психични заболявания?
Колко са българите с психични заболявания? / Thinkstock/Getty Images

144 203 българи с психични заболявания са били регистрирани в заведенията за лечение в края на 2013 година. Това показват данни на Националния център за обществено здраве и анализи, цитирани от здравния министър Петър Москов в писмен отговор на депутатски въпрос, съобщава „Монитор". Той обръща внимание на факта, че в България липсва цялостна информационна система, която да проследява хората с психични заболявания. Това е и причината да няма точни данни за броя им.

Всеки пети българин е преживял психическо разстройство поне веднъж в живота си, показват още данните на Националния център за обществено здраве и анализи. Само една четвърт от тях обаче са потърсили помощ от психиатър.

Изследването установява още, че над 20% от дните, в които българите са били неработоспособни, са свързани с психично разстройство, макар и временно.

Социалното министерство обмисля промени в Закона за социално подпомагане по отношение на хората с психични разстройства. Идеята е да се даде възможност на болни сами да решават дали да постъпят в специализирани домове или защитени жилища.