Кола със син буркан чакала бегълците от Софийския затвор?
Кола със син буркан чакала бегълците от Софийския затвор? / снимка: Пресцентър МВР

Автомобил със синя лампа е чакал в двора на ареста избягалите затворници Николай Николов-Шатката и Хосе Мартинез. Това съобщи TV7, позовавайки се на свои източници.

Парнаджиите на Централния софийски затвор спят в сградата с тръбите на инсталацията и подлежат на проверка едва към 8.00 ч. вечерта. Под тях са допълнителни сервизни помещения, които чрез въздуховод са свързани с двора на следствения арест на ул. „Майор Векилски”.

Като разрязали решетката на тунела, Николай Николов-Шатката и Хосе Мартинез се озовали право в двора на ареста. Там ги чакала кола със син буркан. Разследващите все още гледат всички записи от камерите в района, за да установят дали става въпрос за служебен автомобил или за частна кола, на която незаконно е сложена лампа.

Избягалият българин е Николай Николов-Шатката. Той е в затвора за убийството на Николай Христов-Хайо и стана известен със съгласието си, заедно с килъра Сиси, да свидетелства срещу разбитата банда на т.нар. пернишки килъри, отговорни за смъртта на бащата на Райко Кръвта.

Хосе Мартинез е един от четиримата обвиняеми по делото за стрелбата в прохода Хаинбоаз. На 3 август 2011 г. Ивайло Василев, Бойчо Тодоров, Хосе Мартинез и Иван Райков стреляха срещу автомобила на 45-годишния Атанас Атанасов '”Опел Зафира”, движещ се по път Велико Търново - Гурково. След разклона за с. Въглевци автомобилът бе спрян от четиримата мъже, а Атанасов бе прострелян в бедрото.

До пристигането на органите на реда той бе загубил много кръв и бе изпаднал в кома, което му попречи да даде показания. Четиримата мъже отнеха от Атанасов сумата от 65 656 лева, след което се укриха. Областната дирекция на МВР предприе мащабна акция за тяхното издирване.

Делото се гледа във Великотърновски окръжен съд. Гражданският иск на бизнесмена Атанас Атанасов е на стойност 415 000 лева, от които 400 000 лева за неимуществени вреди и 15 000 лева - за имуществени вреди. Делото се гледа от петорен съдебен състав с председател Теодор Милев.

В събота затворник избяга от общежитие от открит тип към затвора в Бургас. Инцидентът стана в общежитието „Строител”, съобщиха от Главната дирекция „Изпълнение на наказанията”.