Кола на Ванко 1 дар от баба му Цонка
Кола на Ванко 1 дар от баба му Цонка / netinfo

БМВ-то и „Мерцедес”-ът на раппевеца Ванко 1 са втора употреба, а единият от тях е купен с 42 000 лева – дарение от баба му Цонка. Документ за дарението обаче няма и адвокатите на рапъра искат да го доказват с двама свидетели. Това стана ясно на първото заседание в Пловдивския окръжен съд по делото, образувано срещу Иван Главчев по иск на Комисията за установяване на имущество придобито от престъпна дейност.

Рапърът не се яви в съда, доверявайки се напълно на двамата си адвокати. Те представиха писмени доказателства за купуването на БМВ-то, което е произведено през март 1988 г., а Главчев го е купил срещу 5000 марки на 14 юли 1995 г. Според съдебната експертиза цената му е 52 100 лева. Това е извън инкриминирания период на обвиненията срещу Главчев, а именно началото на 1999 г. и следователно искът на Комисията е необоснован и трябва да бъде отхвърлен, заяви адвокат Кирил Василев.

Според него имотът в село Ягодово, който е на името на седемгодишния Петър Главчев – син на Ванко, струва 22 816 лв., което е доста под 60 000 лв., каквато е границата за завеждане на дело по Закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Имотът бил придобит чрез замяна и е оценен на 52 923 лева с експертиза на вещо лице. Жилището на певеца към 29 декември 2001 г. е оценено от вещо лице на 529 минимални работни заплати, а според адвокатите на певеца цената е почти два пъти по-ниска.

Съдът прие писмените доказателства и допусна иска за отнемане на имуществото на Ванко 1, което възлиза на обща стойност 96 489 лева. За следващото заседание, което е на 14 април, ще бъде извършена съдебно-счетоводна експертиза, ще се изискат писмени данни за доходите на певеца и съпругата му от 1993 до 2007 г.

Срещу бащата на Ванко 1 Петър Главчев се води друго дело, заведено от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, като се настоява да бъде конфискуван 7-етажният хотел на рапъра в Пловдив.

Други новини от Пловдив