Кой трябва да плаща лечението на пострадалите при катастрофи?
Кой трябва да плаща лечението на пострадалите при катастрофи? / снимка: БГНЕС, архив

Лечението на пострадали от катастрофи да се поеме чрез застраховка или специален фонд - за това настояват директори на някои от най-големите реанимационни отделения у нас.

"Трябва да се намери изход за парите, които се дават за лечение на пострадали при катастрофи, защото това носи на болниците невероятни загуби годишно", каза пред bTV проф. Милан Миланов, ръководител на клиника по интензивно лечение в „Пирогов".

Той даде пример с болница „Св. Георги" в Пловдив, която по думите му губи 4,5 млн. лева ежегодно и този дълг рано или късно ще бъде платен от гражданите. Въпросът не е кой да плаща, а как и колко, посочи проф. Миланов.

Лекари искат поскъпване на "Гражданска отговорност"

„Искаме да намерим в лицето на застрахователите съмишленици, а не противници", допълни още той. „Искаме да отцепим фонд, който да гарантира приходи на болницата, а не да има отношения между нас и пациента", обясни Миланов.

Според началника на ВМА проф. Николай Петров Здравната каса трябва да лекува заболявания, а не травми. В интервю за БНТ проф. Петров коментира още, че расте не само броят на пострадалите, но и тяхната тежест, както и свързаните с това голямо изразходване на средства.

"Усреднено на дневен престой около 1500-1600 лева излиза лечението на един тежко пострадал при нас. Той се сеща за застраховката след като напусне лечебното заведение и тогава идва да му попълним формулярите, за да си вземе парите от застраховката. Той лично - за увредите, които е претърпял. А когато е трябвало най-много средства за неговото лечение, неговото спасяване - тук не се дискутира за тях. Кой плаща тия пари? Касата ли? Според нас не е длъжна Касата", подчерта началникът на ВМА.

Пламен Ялъмов, изпълнителен директор на застрахователно дружество, пък заяви, че са готови за решение, но не през „Гражданската отговорност". Според него може да се предложи друг продукт, който може да реши проблема. „Хората започнаха да си правят здравни застраховки, не са много, но ръстът е голям. Очакваме, че ще има интерес, особено ако се предложи подходящ продукт, който да покрива само това", допълни Ялъмов по bTV.

Той цитира статистика, според която лечението на травма на крайник достига до 4-5000 до 9000 лева, а за политравма - средно 28 000 лева. Колко плащат застрахователите - при първия случай нашата статистика сочи, че ние плащаме между 10 000 и 20 000 лева на клиент. Политравмата е над 50 000 лева, обясни още Ялъмов.