Кой предмет в училище по колко часа ще се учи според плановете?
Кой предмет в училище по колко часа ще се учи според плановете? / снимка: БГНЕС, архив

За целия курс на образование от първи до 12-и клас се предлага българският език и литературата да получи общо 36 учебни часа повече, като така часовете по БЕЛ стават 1991, съобщи на пресконференция за проектите на три нови държавни образователни стандарти и след общественото им обсъждане министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

Той отбеляза, че съобщава тези данни по повод на тревогите в обществото, че са "орязани" някои учебни предмети в новите образователни стандарти, които се подготвят във връзка с новия Закон за предучилищното и училищното образование.

За изучаването на първия чужд език, но не само в езиковите гимназии, а и в училищата с интензивно изучаване на чужди езици, както и за професионалните гимназии, изучаващ се със 706 часа, МОН го "качва" със 180 часа, или на 886 часа, обясни министър Танев. Той добави, че за езиковите гимназии ще има още възможности за изучаване на първия чужд език.

Просветното министерство с идея за по-дълга учебна година

По втория чужд език увеличението е 6 часа, а по математика, на този етап, увеличението е 90 часа, каза Тодор Танев. Той съобщи, че по информатика няма да има увеличение на часовете, но предметът ще започне да се изучава от по-рано в училище. За компютърно моделиране ще има 66 часа, като такива учебни часове никога не е имало и те са залегнали в проекта, каза министър Танев. Той отбеляза, че затова информационните технологии ще се изучават с 14 часа по-малко, като се намаляват от 208 часа на 194 часа. Околен свят ще се учи от 63 на 64 часа, "Човек и общество" - с 18 часа повече, а история и цивилизация се увеличава от 454 на 478 часа. Изучаването на география и икономика се увеличава от 312 часа на 336 часа, философският цикъл ще се учи с предложените 144 часа, каза министър Танев. Той обяви, че "няма да има гражданско образование до 10-и клас, включително, след като не се желае", но отбеляза, че свят и личност и гражданско образование от 62 часа се увеличават на 85 часа.

Музика и рисуване - само до десети клас

Изучаването на "Човек и природа" се увеличава от 250 на 270 часа, а биологията и здравното образование се намаляват от 244 на 234 часа за целия курс на образование, каза министър Танев. Той съобщи, че обучението по физика и астрономия се повишава от 210 на 216 часа, по химия увеличението е същото - от 210 на 216 часа.

Музиката и изобразителното изкуство се намаляват от 479 часа за всеки от тези предмети на 471 часа, отново за всеки от тях. За първи път имаме обаче в осми, девети и десети клас задължителни предмети музика и изобразително изкуство, което не е било така до момента, коментира министър Танев.

Без история и география за абитуриентите

Той каза, че физическото възпитание и спортът сега се изучават в училище с 870 задължителни часа, а се предлага да бъдат намалени на 818 часа, но и сега има и трети задължителен час по физическо. От МОН уточниха, че представените часове по предметите са задължителните часове от новия учебен план, като ще има и избираеми часове.

Проектите на стандартите са по новата образователна структура, при която основно образование се завършва след седми клас, а гимназията се дели на два етапа, каза заместник-министър Ваня Кастрева. Тя отбеляза, че се предвижда до десети клас да завърши изучаването на основните общообразователни предмети, с изключение на БЕЛ, математика, чужди езици, физическо възпитание и гражданско образование. По този начин в 11-и и 12-и клас ще има профилирана и професионална подготовка за учениците. Училищата ще могат да избират от над 20 учебни планове, чрез които ще могат да прилагат автономията си чрез разпределението на избираемите часове, както и да създават учебни програми по предмети, според интересите на учениците, обясни Кастрева.

Източник: БТА