Кой е Евелин Банев-Брендо
Кой е Евелин Банев-Брендо / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Евелин Банев е роден в Бургас на 8 октомври 1964 г.

Евелин Банев-Брендо е обявен за общодържавно издирване заедно със съпругата си Десислава и още двама свои съучастници по обвинение за пране на над 2 млн. евро още през 2006 г. В началото на март 2007 г. делото срещу тях е прехвърлено под надзора на спецзвеното от петима прокурори на Софийска градска прокуратура.

На 17 април 2007 г. Евелин Банев-Брендо е задържан. Според полицейски източници той е организирал прането на пари, спечелени от трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа. През повечето време живее в Австрия и Холандия, откъдето управлява финансовите потоци. Част от тях са инвестирани в България чрез редица новосъздадени строителни фирми. Брендо взимал парите от кокаина и ги прекарвал през финансови къщи в Австрия, Германия и Швейцария, сочи разследването на прокуратурата.

На 20 април 2007 г. състав на Софийски градски съд налага на Банев мярка за неотклонение „задържане под стража”. Обвинения са повдигнати към още трима от групата, като един от тях - Десислава Дишлиева, е с мярка за неотклонение „парична гаранция" от 10 000 лева. Tя е вдовица на убития с 10 куршума в центъра на София шеф на финансовата къща „Прайвът файнънс юнион” Константин Дишлиев. Освен на Евелин Банев и Десислава Дишлиева, обвинения са повдигнати и на Симо Крайчев (брат на Евелин Банев) и на Моника Добринова (бивша съпруга на Банев и сестра на Десислава Дишлиева).

На 27 април 2007 г. Софийски апелативен съд оставя в ареста Евелин Банев. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. В мотивите на съда е записано, че има опасност той да извърши ново престъпление. Доказателство за това за съда са броят и вида на престъпленията, в които е обвинен. Банев е оставен в ареста и заради международния характер на престъпленията.

На 10 юли 2007 г. Софийски апелативен съд отлага разглеждането на молбата за налагане на по-лека мярка за неотклонение на Евелин Банев. Причина за отлагането е искане от страна на Банев да се запознае с материалите по делото срещу него.

На 13 ноември 2007 г. Софийският апелативен съд налага мярка за неотклонение на Брендо парична гаранция в размер на 20 000 лв. Апелативният съд в аргументите си посочва, че разследващите органи не работят достатъчно активно и не са събрани нови доказателства.

В началото на юни 2009 г. обвинителният акт срещу Евелин Банев-Брендо е внесен в Софийския градски съд. След две години разследване Брендо е предаден на съда и трябва да отговаря пред Темида по две обвинения. Първото е в престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система, а второто му обвинение е за участие в организирана престъпна група.

През септември 2009 г. съдът връща папките на прокуратурата за доразследване. Според съдия Петя Крънчева от обвинението не ставало ясно за какво престъпление е обвинен Брендо. В акта за връщане са посочени и указания към прокуратурата от страна на съда. Това става причина обвинението да поиска отвод на съда заради съмнения за предубеденост. Делото е разпределено на нов съдия, който отново връща делото.

През януари 2010 г. съдът отново връща на градската прокуратура делото срещу Евелин Банев-Брендо. Причина този път е техническа грешка, допусната от прокуратурата. Става дума за некоректно посочен текст от НК, като не е пояснено по кое негово изменение е обвинен Банев.

На 17 март 2010 г. Софийският градски съд на закрито заседание отменя ограничителната мярка „забрана за напускане пределите на Република България" наложена на Банев. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

На 25 май 2010 г. Софийският градски съд отлага делото срещу Евелин Банев-Брендо. Причина стана неявяването на адвокат, който защитава друг подсъдим - Симо Карайчев.

На 21 юни 2010 г. Софийският градски съд дава ход на делото срещу Евелин Банев-Брендо за пране на 4 млн. евро. Подсъдими заедно с него са бившата му съпруга Моника Добринова, Десислава Дишлиева - вдовица на застреляния Константин Дишлиев, и Симо Карайчев. Според прокуратурата четиримата създават организирана престъпна група за финансови злоупотреби и пране на пари.

На 15 юли 2010 г. състав на Софийски градски съд заседава по делото срещу Банев. Взето е решение делото да продължи на 16 септември. Прокуратурата иска двама свидетели от Великобритания и Швейцария да бъдат разпитани с видеоконферентна връзка.

На 25 октомври 2010 г. осъждан за трафик на наркотици в Италия дава показания по процеса срещу Брендо. Неговите показания обаче не са от съществена важност за хода на делото, тъй като свидетелят посочва, че не знае нищо по повдигнатите срещу Банев обвинения.

На 21 февруари 2011 г. състав на Софийски градски съд заседава по делото. Срещу Евелин Банев са повдигнати две обвинения - за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система и за участие в организирана престъпна група.

На 15 март 2011 г. Брендо е ранен в ръката от наемен убиец. Той не е подавал жалба в полицията, а от МВР знаят само от неофициални източници за опита за убийство.

На 31 октомври 2011 г. състав на Софийски градски съд затъва в кореспонденцията с властите във Великобритания и Швейцария заради разпит на свидетели по делото срещу Банев, Десислава Дишлиева, Моника Добринова и Симо Карайчев. Делото за пореден път е отложено за 31 януари 2012 г.

На 31 януари 2012 г. Софийски градски съд отлага делото срещу него за пране на 4 млн. лв. заради липса на показания на свидетели от Великобритания, Германия и Швейцария. Съдът така и не получил разрешения за разпитите на свидетелите Покълтън в Англия, Бърг в Швейцария и Владимир Дишлиев в Германия.

На 15 февруари 2013 г. състав на Cофийcки грaдcки cъд поcтaнови 7 години и 6 мeceцa зaтвор зa Eвeлин Бaнeв-Брeндо. Cочeният зa „кокaинов крaл" e обвинeн зa оргaнизирaнe нa прecтъпнa грyпa и прaнe нa над 2 млн. евро от контрабанда на наркотици. На Банев е наложена и глоба от 30 000 лева и девет години лишаване от право да бъде управител и да осъществява търговска дейност. Освен това съдът реши, че Евелин Банев трябва да възстанови сумата от 21 млн. лева, изпрани чрез наркотрафик.

Източник: inter-view.info