Кой е Делян Пеевски?

Кой е Делян Пеевски?
Кой е Делян Пеевски? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Делян Славчев Пеевски е роден на 27. 07. 1980 г. Завършва специалност „Право" в Югозападния университет „Неофит Рилски". Син е на ръководещата редица печатни издания и телевизии Ирена Кръстева.

През 2001 г. е член на НДСВ и е назначен от министъра на транспорта в правителството на Симеон Сакскобургготски - Пламен Петров, за парламентарен секретар. Възлагат му ръководството на борда на „Пристанище Варна" ЕАД, но по-късно е освободен от този пост, защото все още е студент в ЮЗУ „Неофит Рилски".
През март 2005 г. е назначен за следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба.

През август 2005 г. получава поста заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев. Там той наблюдава Държавния резерв. Член е и на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие. През 2007 г. срещу него се води дело за изнудване и той е уволнен от поста зам.-министър от премиера Сергей Станишев. Прокуратурата прекратява делото поради липса на каквито и да било доказателство и той е възстановен на поста зам.-министър.

Делян Пеевски е част от парламентарната група на ДПС в 41-ото и 42-ото НС.
От 29 юли 2009 е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, а от 20 януари 2010 година член на Комисията по правни въпроси.

В 42-рото Народно събрание е избран за депутат от ДПС от 13 МИР - Пазарджик.
Знае английски език.

Избран за председател на ДАНС на 14 юни 2013 година.

Женен е, има едно дете.

Източник: агенция Фокус