Асен Василев
Асен Василев / БТА
Асен Василев – министър на финансите

Асен Василев е роден на 9 септември 1977 г. в Хасково. Средното си образование завършва в езиковата гимназия в града. В този период печели и международна награда за есе на английски език. Завършвайки гимназия, Василев печели и „Златаровската награда“ за най-добър випускник.

Отличието има и парично изражение, което той дарява на училищния хор в знак на признателност. Приет е и завършва „Икономика“ в Харвардския университет, след това специализира бизнес администрация и право в Стопанския и Юридическия факултет на Харвардския университет.

От 1999 до 2004 г. работи като консултант в „Монитор Груп“ в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Съосновател и президент е на „Евърбред“ – компания за ценообразуване на самолетни билети.

През 2013 г. е министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. От 12 май до 16 септември 2021 г. е министър на финансите в служебното правителство на Стефан Янев. На 13 декември е избран за вицепремиер и министър на финансите в кабинета на Кирил Петков.