Кога високият холестерол може да доведе до инфаркт или инсулт
Кога високият холестерол може да доведе до инфаркт или инсулт / sxc.hu
Кога високият холестерол може да доведе до инфаркт или инсулт
86172
Кога високият холестерол може да доведе до инфаркт или инсулт
Кога високият холестерол може да доведе до инфаркт или инсулт
  • Кога високият холестерол може да доведе до инфаркт или инсулт
  • Кога високият холестерол може да доведе до инфаркт или инсулт

Едва 15% от холестерола, който е в нашата кръв, се дължи на храната, която ядем. Производител на основното количество холестерол е черният ни дроб.

Това обясни един от най-добрите ендокринолози в България доц. Пламен Попиванов.

Той успокои, че много малко здрави хора, които имат висок холестерол, реално могат да получат инфаркти или инсулти. В рискови се превръщат тези от пациентите с висок холестерол, които са диабетици, пушачи или пък хора, които злоупотребяват с алкохол.

Какво отключва инфаркти и инсулти

Най-голям риск от инфаркти и инсулти при хора с висок холестерол има, ако те са диабетици, уточни доц. Попиванов:

"При тях холестеролът е променен от високата захар в кръвта и при тези условия той не може да се отделя от организма. Други високозастрашени са алкохолиците. Холестеролът се променя и той не може да се отдели от организма през черния дроб. Пушачите също са застрашени. При пушене те окисляват този холестерол и той се натрупва по стените на артериите".

45% от българите никога не са се изследвали за диабет

Фамилната обремененост също е основен рисков фактор за висок холестерол и последствията от него. Според Попиванов, ако лошият холестерол в организма при един човек е над 5.5, то при него има 90% опасност да страда от заболяване, наречено фамилна хиперхолестеролемия:

"Това е заболяване, при което рецепторът за холестерола, който го извежда от кръвното русло, чрез който влиза в черния дроб и се отделя през жлъчката, е променен. Тези хора още от деца натрупват холестерол в артериите и между 35-45 години мъжете, а с десет години по-късно - жените, започват да получават инфаркти и инсулти. Това са млади хора, които не могат да отгледат своето потомство".

Специалистите препоръчват редовно проследяване на холестерола по време на профилактичните прегледи. Заболяването фамилна хиперхолестеролемия засяга 1 на 200 души у нас. От 23-и април Федерация „Български пациентски форум" организира безплатни прегледи за превенция от болестта. Тази година те ще обхванат София, Благоевград, Стара Загора, Хасково, Враца и Кърджали.