Априлските шеги на историята в една дата
Току изречена, и избраната от президента дата за избори се превърна в разделителна линия. Първо, за католици, арменци, някои протестанти и евреи, които ще трябва на своя Великден и Пасха да правят избори и да ходят до урните. Хипотетично. По-вероятно е да спазят канона на 4 април, отколкото да извършат светотаство, като станат членове на секционни комисии. Оказа се, че не само религиозните общности са порязани от избраната дата за вот, но сериозни трудности ще срещнат българите в западните, католически държави, чисто от организационно естество.


Младен Шишков: Католиците у нас са скандализирани от датата на изборите


Символиката на четворката пък тепърва подлежи на тълкувание от нумеролози, макар историята вече да я е белязала с не едно и две знаменателни събития.

4 април е паметна дата за двама от водачите на държавата в миналото - Тодор Живков и Симеон Втори. И двамата много добре и отблизо познава трети ръководител на държавата, Бойко Борисов, на който в същия ден ще му наложи да организира избори за нов парламент и ново правителство, и да се бори за четвърти мандат.

На 4 април преди 20 години Симеон Втори се върна в България и обяви, че остава в родината, от което последва създаването на НДСВ и правителство, оглавено от наследника на българската корона, който стана премиер и участваше в управлението с партията си цели два мандата.


Румен Радев насрочи изборите на 4 април


Още 20 години по-рано, точно на същата дата най-дълго управлявалият страната държавен ръководител Тодор Живков става генерален секретар на ЦК на БКП, а говори се, че тази дата му била любима, защото тогава е излязъл в балкана като партизанин. Отново на 4 април печатният орган на БКП - "Работническо дело", е прекръстен на "Дума", днес партийният вестник на БСП.

И за да ни намигне историята още веднъж - през ярко оцветената в червено дата минава и евроатлантическата нишка - на 4 април Соломон Паси основава Атлантическия клуб. Още по-назад във времето - през 1818 г. София е разлюляна от силно земетресение, земята се разтваря, а до джамията в днешния център на столицата - Баня баши, бликва горещ минерален извор. Ще има ли трусове на 4 април, или пред урните ще е лежерно и пусто, покрай началото на пролетната ваканция на учениците, предстои да видим.