Коалицията ще се разпадне след влизането в ЕС?
Коалицията ще се разпадне след влизането в ЕС? / netinfo

Най-вероятно разпадане на управляващата коалиция в България след влизането в ЕС се предвижда в анализ на световния мозъчен тръст „Икономист интелиджънс Юнит”, представен на срещата на високо равнище в Атина „Гърция, България и Румъния –пред прага на ЕС”.

Несигурно политическо положение, разпадане на коалиционното управление и неизкарване на пълен мандат поради напрежение между БСП и НДСВ и липсата на допирни точки между тях – най-вероятно това ще се случи след влизането на страната ни в ЕС, прогнозират анализаторите на Икономист.

Нестабилността ще доведе до номиниране на БСП с по-крехко мнозинство, или по-вероятното е предсрочни парламентарни избори, които ще дадат шанс на Бойко Борисов да влезе в голямата политика и неговото движение да прерасне в политическа партия, която да е проевропейски ориентирана, но с консервативни възгледи. При това положение най-вероятен партньор на Бойко Борисов в бъдещото правителство ще е НДСВ, с което анализаторите на Икономист прогнозират и победата на популярния кмет на София.

Според тях вероятността България да влезе в ЕС през 2007 г. е по-голяма, отколкото да ни отложат, въпреки че и това не е изключено.

Аналитичен и спекулативен в интелектуалния смисъл на думата е докладът на Иконовист Интелиджънс, така оцени премиер Сергей Станишев доклада, представен на срещата на високо равнище „Бизнес инвестиции в Гърция , България и Румъния ”, в който се предсказват предсрочни избори за България и победа на Бойко Борисов.

Премиерът Сергей Станишев припомни думите на Симеон Сакскобургготски преди няколко дни, че целта на Коалицията е да изкара целия мандат, а не само да съществува до 2007 година.

Ясно е, че парламентът ни не може да излъчи друго правителство, но да помислим напред във времето, каза Сергей Станишев. Очевидно е, че следващият парламент ще бъде много по-фрагментарен и най-вероятно такова ще е и следващото правителство.

Не мисля, че ни очаква по-добра алтернатива, допълни Станишев.

Според социологическите изследвания, ГЕРБ, ако стане партия, ще спечели 10%, а БСП 20% от вота на хората, припомни премиерът. Скандал след скандал се вихрят в държавата, така той коментира темата за досиетата, като каза че обществото е дълбоко разделено.