Коалицията преживяла катарзис в Катарино
Коалицията преживяла катарзис в Катарино / снимка: Sofia Photo Agency
От догодина да има промяна в осигурителния модел в съотношение 8-10-12 на работник – работодател – държава. По този начин се увеличава пенсионното осигуряване за сметка на държавата с 8%. Това реши съветът на тройната коалиция на разширеното си заседание в местността Катарино, край Разлог.

Няма конфронтация между социалния и либералния вектор на управлението, обявиха тримата лидери на коалицията. Всъщност те се движат в една посока – тази на развитието на страната успешно и в икономически, и в социален план, коментира премиерът Сергей Станишев. И на това отговарят основните решения, които бяха взети по време на заседанието на политическия съвет на коалицията, допълни той.

Понякога се намеква, че има известна несъвместимост между либералната пазарна икономика и една съвременна модерна социална политика – това съвсем не отговаря на истината, каза лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски. И двете идеи действат по един позитивен начин за едно модерно общество, каза още той.

От гледна точка на взаимното допълване на либералното и социалното, аз бих си позволил най-общо да направя една обща оценка на този форум в Катарино, каза лидерът на ДПС Ахмед Доган. В Катарино коалицията направи опит да получи политически катарзис от гледна точка на съпреживяване на общата отговорност и на общата воля да довършим мандата си, допълни Доган.

Тезата, че електоратът на ДПС е най-бедният, не е вярна, над 10 хиляди души работят в Европа, престанете да ги приемате като голи, боси и гладни, те бачкат, каза още Ахмед Доган.

Не смятам, че България се намира или ще бъде във фризера на Европейския съюз, каза министър-председателят Сергей Станишев. Това, което констатираме сега са проблеми, които трябва бързо да решаваме. Ние сме по-добри в документите, отколкото в практиката по европейските проекти. Предстои по-голямото – усвояването на средствата от оперативните програми, добави той. Ще се направят персонални промени на мениджърски нива в управляващите структури на отделните агенции, посочи още министър-председателят.