КНСБ иска и през отоплителния сезон да се подават заявки за целеви помощи
КНСБ иска и през отоплителния сезон да се подават заявки за целеви помощи / netinfo

Нормативна промяна може да позволи подаването на заявки за отпускане на целеви помощи за отопление да става и по време на отоплителния сезон. Промяната беше предложена от ръководството на КНСБ и е една от социалните мерки за справяне с прогнозираната от конфедерацията 12-процентна средногодишна инфлация.

Сега заявките за целеви помощи по време на отоплителния сезон се подават от август до октомври. С промяната отворен за заявки ще бъде и целият отоплителен сезон, ако през това време даден човек е попаднал в графата – отговарящ на критериите за помощи, обясни вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров и добави:

„Искам януари, ако попадна в критериите, да мога от януари до март да мога да получавам помощи. Ако съм попаднал през март, за март да получавам помощи, а не да ми кажат понеже края на октомври не беше изпълнил критериите, целият сезон ще стоиш без помощи”.

Като социална и финансова мярка синдикатите предлагат също промяна в схемата на пенсионно осигуряване, като държавата да запази 12-процентното си участие, а работодателите да поемат 11 процента от тежестта, срещу 7 за осигуряващите се лица. От януари догодина да бъде въведен необлагаем минимум и да бъде възстановено семейното подоходно облагане, настояват от КНСБ във връзка с действащия вече плосък данък.