/ ThinkStock/Getty Images
От Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) настояват за увеличение на работните заплати от 2020 г. на заетите в бюджетните системи.

За да бъде обезпечено повишаването на основните работни заплати на заетите в предучилищното и училищното образование от 1 януари 2020 г., включително увеличението на минималната работна заплата (МРЗ) за страната, от Синдиката на българските учители (СБУ) настояват в Бюджет 2020 да бъдат отпуснати допълнително не по-малко от 514 млн. лв. спрямо бюджета за настоящата година.

КНСБ с 9 идеи за реформи в данъчната система

Според синдиката трябва да се отделят 470 млн. лв. за увеличение на работните заплати на педагогическите специалисти. Това ще позволи техните заплати да се увеличат с 20%. За 10% повишение на възнагражденията на непедагогическия персонал ще са нужни 44 млн. лв., допълниха от синдиката. Това ще допринесе за компенсиране увеличението на минималната работна заплата за страната.

От КНСБ и СБУ считат, че с приемането на тези увеличения ще се утвърди приоритетното място на образованието в държавната политика.

КНСБ предлага майчинството за втората година да стане 415 лева

От Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации (ФНСДУО) отчитат като положителни направените стъпки за увеличение на работните заплати с бюджета за 2019 г., но считат, че това е недостатъчно и следва през 2020 г. да бъдат увеличени средствата за персонал. За осигуряване достойно заплащане на заетите е необходимо увеличение на средствата за работни заплати в централната и местната администрация с 20%, както и увеличение с 20% на единните разходни стандарти (ЕРС) за делегираните от държавата дейности във функция "Социално осигуряване, подпомагане и грижи".

Според тях предвиденото диференцирано увеличение по видове услуги ще покрие единствено повишаването на минималната работна заплата на неспециалистите и няма да има никакво реално отражение върху трудовите възнаграждения на специализирания персонал (социални работници, психолози, педагози, медицински персонал, психиатри и логопеди). Допълнителен аргумент за това е и фактът, че възнагражденията на заетите специалисти в системата на социалните услуги сериозно изостават от тези в останалите бюджетни сектори и почти се изравниха с размера на минималната работна заплата.

Допълнително необходимите средства спрямо Бюджет 2019 са приблизително 560 млн. лв., посочиха от ФНСДУО.

КНСБ: Целим мобилизация и събуждане на енергията на работещия българин

Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) добавиха, че в здравеопазването има напрежение относно равнището на заплащане на труда. Налице е и застаряване на медицинския персонал. Средната възраст на персонала е над 55 години.

Съществува диспропорция в заплащането, както между отделните специалисти, така и между отделните категории персонал. Поради ниските нива на възнаграждения на професионалистите по здравни грижи няма интерес за придобиване на професиите медицинска сестра, лаборант, рехабилитатор, лекарски асистент и др. В страната липсват над 30 000 специалисти по здравни грижи.
БТА