КНСБ: Бюджет 2007 загърбва договореното
КНСБ: Бюджет 2007 загърбва договореното / netinfo

По повод приетия вчера от правителството бюджет 2007, в който е заложена минимална работна заплата от 170 лв. и липсата на догонващо развитие на доходите на хората на наемния труд в България, КНСБ категорично заявява, че това е първи опит за загърбване на постигнатите договорености между правителството, синдикатите и работодателите в Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 г. Това се посочва в съобщение от синдиката.

Това е бюджет на статуквото - първият евробюджет на България, който обаче няма да доведе до реално повишаване на доходите в страната, съизмерими със стандартите в ЕС. Никой не може да обясни на българските граждани защо се запазва делът от БВП за образование на 4,2 на сто и се намалява от 4,4 на 4,3 на сто от БВП за здравеопазване. За тези две приоритетни области, до които се докосва всеки българин, договорености и реалност се разминават, се казва още в съобщението.

На практика се минира стабилността на договореностите на национално ниво и оттам доверието между социалните партньори. Подминават се принципи и правила, което прави безсмислени полаганите усилия, смятат от КНСБ.

Ако правителството продължи да пренебрегва по този начин разписани ангажименти в Пакта, КНСБ заявява, че изпълнението му е поставено под въпрос, за което отговорността трябва да бъде поета само и единствено от българското правителство, допълват от КНСБ.