Кметът на Раковски при Чакъров заради столичните бали
Кметът на Раковски при Чакъров заради столичните бали / Sofia Photo Agency
Кметът на община Раковски Франц Коков ще се срещне в късния следобед с министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, за да изясни какви са намеренията на държавата за изпращане на софийски бали на площадката на изграждащия се в Шишманци пловдивски екозавод.

Няма да поставям финансови условия за приемане на столичен боклук, макар че се надяваме на такава подкрепа, каза кметът Франц Коков, на чиято територия са халетата на бъдещото предприятие в Шишманци. Той обясни, че целта на днешната среща е да се изясни за какви количества бали става въпрос, дали те ще се депонират или ще бъдат складирани на закрито до пуска на сепариращите инсталации. Коков, който кара трети

мандат с подкрепата на ГЕРБ и НДСВ, подчерта, че не е редно общините да загърбват проблема на столицата, който може да сполети и тях. Той планира среща и с бизнесмените Николай Гигов и Атанас Търев, които изграждат екозвода и са собственици на съседните халета и терени на бившия завод "Стоманолеене".

Преди седмица министър Чакъров заяви, че Шишманци е един от най-реалистичните варианти за извеждане на балите от София, а областният управител Тодор Петков съобщи вчера, че обещаните преди близо 2 години 17 млн. лева за довършване на екозавода ще бъдат преведени през ноември. В писмо до премиера пък членове на Сдружение за спасение на Раковски пък заплашиха с живи вериги да препречат пътя на софийския боклук.

Други новини от Пловдив