Кметът на Пловдив изхвърли юристите си заради гаф
Кметът на Пловдив изхвърли юристите си заради гаф / netinfo
„Заради небрежност в защитаването на интересите на община Пловдив, давам случая с „Ритон” ЕАД на прокуратурата”, заяви в официално изявление кметът Славчо Атанасов. Той уточни, че вече е разговарял с окръжния прокурор Андрей Атанасов и прокуратурата започва разследване.

„До приключване на разследването, отстранявам всички юристи от дирекция „Правно и нормативно обслужване” на общината, с изключение на главния юрист Зорница Нейкова”, категоричен е кметът. Дотогава техните задължения ще се изпълняват от юристите на дирекция „Общинска собственост”. „Ако разследването открие нарушения, срещу виновните служители ще бъдат предприети веднага дисциплинарни дела”, закани се градоначалникът.

Според шефа на Надзорния съвет на Общинската агенция за приватизация Дани Каназирева, общината е ощетена с над 5 милиона лева, след като стана ясно, че реститутът Георги Върбанов е новият собственик на една от най-атрактивните общински фирми. Върбанов спечелил дело срещу общината, която била осъдена да заплати 50 446 лева.

Въпреки поканата за доброволно плащане, администрацията не реагирала и бизнесменът поискал дълга да бъде компенсиран чрез възлагане на 50 хиляди броя акции с номинал всяка от 1 лев, които представляват 100% от капитала.

Върбанов вече е влязъл във владение на фирмата и е освободил общинските шефове. Той е реститут на голяма част от складовата база на "Ритон". Общинската фирма притежаваше атрактивни заведения като "Веселото село", "Гладиатори", "Чановете".

Служителите от отдел "Правно и нормативно обслужване" в община Пловдив са седем. По неофициална информация на Дарик радио виновен за гафа е Цветан Варемезов, който в момента е в отпуск.

Както Дарик радио съобщи, в края на юли реститутите, които имат претенции към част от земята в база на ул. “Арчарица”, са спечелили делото на втора инстанция. На 23 юли в дружеството е пристигнало съдебно решение за уважаване на иска им за 138 хиляди лева обезщетение. Заедно с лихвите за една година, общата дължима сума надхвърля 150 хиляди лева. Още тогава общинските юристи заявиха, че най-вероятно ще се стигне до принудителна продажба на най-апетитните активи на “Ритон” от съдебен изпълнител, тъй като обжалването пред последната съдебна инстанция не спира изпълнението на вече постановеното решение.

Други новини от Пловдив