Кметът на „Овча купел” се извини на ромите в софийския квартал
Кметът на „Овча купел” се извини на ромите в софийския квартал / снимкa: Sofia Photo Agency

Кметът на столичния район „Овча купел"  Пламен Йорданов се извини на ромите в националния ефир на Дарик, след като Комисията за защита от дискриминация му наложи това наказание заедно с глоба от 1000 лева. Комисията глоби кмета след като през 2006 г. главният архитект на София Петър Диков предложи на терен до „Овча купел” да бъде изградено ромско селище. По-късно Йорданов заяви, че е категорично против построяването на ромска махала в квартала, защото това ще създаде един опасен конфликт между българите и ромите. В интервюто той казва, че кравите в квартала ще пречат по-малко от ромите. Ето какво каза Пламен Йорданов:

„Такова е решението на Комисията по дискриминация. Аз се извинявам на ромите, които са граждани на България, които си плащат данъците, които си пращат децата на училище и които спазват нормите на България. Адаптацията на ромите е много важен елемент преди да бъдат механично събирани и с останалата част на населението”, каза Пламен Йорданов.

Проектът за изграждане на ромски жилища в кв. „Овча купел” на какъв етап е в момента и вие променяте ли позицията си, че сте против да бъде изграден такъв проект?

Проектът за изграждане на ромско селище в „Овча купел” е спрян и аз няма да променя своето становище. Ще бъда против изграждането на такъв квартал и заставам зад мнението на жителите на „Овча купел”, заяви още Йорданов.