/ БГНЕС
Кметът на Костенец е обещавал на общински съветници 30 хил. лв., за да гласуват определени решения в негов интерес. Това каза заместник главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг във връзка с разследването срещу кмета на Костенец.

Разследват кмета на Костенец за корупция

„Това е поредният случай на добро взаимодействие между службите. Няма да спра да го повтарям, с оглед на това, че българските граждани трябва да знаят, че службите за сигурност, правораздавателната система в лицето на прокуратурата си вършат в повечето случаи добре работата“, каза Гешев.

По думите му това е единственият начин да се отговори на недобросъвестното отношение към прокуратурата и службите и твърденията, че няма никакви резултати от борбата с корупцията. 

Арестуваха кмета на Костенец, обещал пари на общински съветник

Гешев обяви, че в случая с кмета на Костенец става дума за досъдебно производство, което от март е под надзора на Специализираната прокуратура. „Започнало е по информация, подадена от Антикорупционния орган, за данни за корупционно престъпление“, каза заместник главният прокурор и уточни, че в резултат на информацията и анализа е образувано досъдебно производство.

Иван Гешев коментира още, че в рамките на случая са използвани Специални разузнавателни средства. Той обясни, че кметът е обещавал сумата от 30 хил. лв. на общински съветници от Общински съвет – Костенец, за да гласуват определени решения, които са в негов интерес. „Това е една интересна ситуация, защото ако позволите да се пошегувам, този кмет дава лош пример на останалите кметове. Обещава вместо да получава“.

Служители на община Костенец признават за сигнали за злоупотреби

„До преди два дена това е основният предмет на разследването“, обясни още Гешев и допълни, че в резултат на извършваните действия последните дни предметът на деяние ще бъде разширен. „Единият касае длъжностно присвояване от общинско предприятие, вторият случай безстопанственост“, посочи Гешев.

„Имаме данни, че кметът на Костенец е извършил длъжностно присвояване и е проявил безстопанственост“, обяви от своя страна наблюдаващият прокурор Десислава Христова. „В хода на разследването се натъкнахме на други неправомерни действия. Предстои събиране на доказателства. Става въпрос освен за текста за незаконното съхранение на боеприпаси, за длъжностно присвояване. Имаме данни, че кметът е изтеглил сумата от 17 хил. лв. от касата на общинско предприятие. Имаме данни за проявена безстопанственост, тъй като кметът не е упражнил правомощията си по гаранционни договори, които са в полза на общината“, допълни Христова.
Агенция Фокус